GO SDBiH TUZLA: Jedno od ogledala GRADA, epidemiološka je bomba!

Tuzla se posljednjih dana ne razlikuje od ostatka svijeta. Sve oči usmjerene su u mjere suzbijanja i širenje pandemije koronavirusom. Gradska pijaca koja bi trebala da bude u jednu ruku ogledalo grada. Od rugla u normalno doba, u vanrednoj situaciji epidemiološka je bomba. Po onome što vidimo, katastrofalna je infrastruktura i organizacija tuzlanskih pijaca/tržnica. Jednostavno, nisu na nivou “grada”.

Umjesto što je gradonačelnik pisao o Tvrtku, trebao se “raspitati” kakva je oprema vatrogasaca, kakva je oprema Doma zdravlja (bez stranačkog friziranja), kakva je organizacija rada tuzlanskih tržnica (pijaca). Ili i njih treba organizovati po uzoru na “zlatno doba bosanske drzave” iz doba Kotromanica? I u “normalno” doba naše pijace su prijetnja, kako sigurnosna (sjetite se požara) tako i zdravstvena. Danas je ta opasnost mnogo, mnogo veća.

Ko je ikad bio u gradovima zna kakve trebaju biti tržnice, a ko je ikad bio u GRADU Tuzli vidi kakve ne trebaju biti. Svi se sjećamo obmane javnosti o tome kako će “Tuzla dobiti pijacu kakvu ima Pariz”, pa i bolju! Naravno, u pitanju je bilo samo predizborno obećanje, još jedno koje nije ispunjeno.

Da se prisjetimo, Idejni projekat gradske pijace obuhvatao bi tri prostorno funkcionalne cjeline i trebao se raditi po fazama.

Objekat bi kao jedinstveni tržni centar obuhvatao postojeću zelenu pijacu, zatim objekte mliječne pijace, uprave, prodajne i ugostiteljske objekte, te administrativni, pa čak i stambeni prostor. Predviđena je i podzemna garaža sa više od 70 mjesta za parkiranje. Objekat je trebao biti natkriven velikom staklenom kupolom. Nakon prezentiranja obećavajućih 3D fotografija javnosti, projekat je zaboravljen te je kasnije otišao u drugom smijeru.

Od megalomanskog najavljivanog projekta vrijednog 12 miliona KM, urađen je onaj koji je građane koštao 1.012.622,90 KM.

Naravno, cjelina sa pijacom, prodajnim objektima, podzemnom garažom, upravnom zgradom i svime što je najavljivano, ostala je samo san.

Iza tek lijepe priče iz izborne 2008. godine ostale su samo fotografije, kao i iza nekoliko drugih, naveliko najavljivanih projekata, koji nikada nisu ugledali svjetlo dana.