Kandidatkinje sa liste SDBiH za GV Tuzla pozvale građanke i građane Tuzle da izađu na izbore i daju svoj glas sposobnim i odlučnim ženama

Socijaldemokratkinje  i kandidatkinje za Gradsko vijeće Tuzla, danas su upriličile press konferenciju na kojoj su predstavile svoj program djelovanja i principe za koje će se zalagati ukoliko im građanke i građani Tuzle na predstojećim lokalnim izborima ukažu povjerenje.

Na listi za Gradsko vijeće SDBIH Tuzla,  nalazi se 14 žena. Dakle, četrdeset posto od ukupne liste čine žene i to ne kako bih ispoštovali Zakon koji propisuje ženske kvote ili pružili deklarativnu podršku. Listu SDBIH čine izuzetno uspješne i ostvarene žene različite starosne dobi i stručnih profila. Kandidatkinje koje djeluju u  različitim oblastima života i rada u obrazovanju, kulturi i sportu – kazala je Amela Zaimović, kandidatkinja za Gradsko vijeće Tuzla.

Kako je istakla Sabina Jogunčić tri su ključna razloga za participaciju žena u politici i to demokratsko pravo, iskorištavanje resursa i interesno zastupanje.

Kao socijaldemokrate jako je bitno da se zalažemo za participiranje žena u politici na svim nivoima, kako u izvršnoj tako i zakonodavnoj vlasti. Interesi koje će žene sa naše liste zastupati u Gradskom vijeću Tuzla su prvenstveno socijalne prirode i tim  problemima  ćemo posvetiti posebnu pažnju. Isključivanjem žena iz procesa odlučivanja rizikujemo da dobijemo na kvalitetu koji zastupaju uglavnom muški zastupnici, a ustvari izgubimo na onome što jeste porodica kao stub i osnova jednog zdravog društva. Upravo zbog toga i jesmo socijaldemokratkinje i drugačije od ostalih.

Jedan od razloga kandidature za Gradsko vijeće Tuzla, kako je kazala Slađana Softić je i mali broj kompetentnih žena koje su u sastavu sadašnjeg gradskog vijeća. U dosadašnjoj praksi one svojim glasom nisu doprinijele promjenama koje se preka potreba za građane Tuzle.

Sa današnje press konferencije kandidatkinje Socijaldemokrata Tuzle pozvale su građanke i građane Tuzle da 15.11. 2020. godine izađu na izbore i daju svoju podršku sposobnim i odlučnim ženama.