Klub SDBIH u GV Tuzla traži pokretanje krivične prijave protiv članova Republičke stranke Srpske

Članovi Republičke stranke Srpske Anatolij Milovanović i Branislav Šušljik u Bijeljini su održali press konferenciju na kojoj su negirali zločin na Kapiji i optužili “muslimanske snage” da su izvršile teroristički akt protiv vlastitog naroda.

Od 28. jula 2021.godine dopunom Krivičnog zakona BiH, svi oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin biće kažnjeni zatvorom u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Klub SDBiH u GV Tuzla podnio je zahtjev za uvrštavanje ove tačke u Dnevni red naredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja će za ishod imati pokretanje krivične prijave protiv Anatolija Milovanovića i Branislava Šušljika zbog gnusnih i neistinitih navoda u vezi masakra na Tuzlanskoj kapiji, Zločina nad tuzlanskom mladošću.

Trebamo napomenuti da je Novak Đukić kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

Tada je u centru grada ubijena 71 osoba, a više od 150 njih je ranjeno. Prosjek godina ubijenih na Tuzlanskoj kapiji je 24.

Osuđen je na 20 godina zatvora.

Odlaskom u Beograd na liječenje, Đukić je nedostupan bh. institucijama i nalazi se na Interpolovoj potjernici.