Potpisan ugovor o izradi strategije razvoja turizma TK za period 2021. – 2027.

Potpisivanje ugovora o izradi Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2021.- 2027. godina historijski je momenat u Tuzlanskom kantonu, složili su se akteri današnjeg sastanka. Ovo je ujedno prva sektorska strategija koja se radi na području Tuzlanskog kantona i koja će doprinijeti razvoju turizma na ovom području. Za ovu namjenu izdvojeno je 50 hiljada KM koje je Vlada TK obezbijedila posljednjim rebalansom Budžeta.

“Ovo su temelji razvoja turizma na području TK. Nakon ove strategije imat ćemo jasan pravac razvoja turizma. Imat ćemo svakako prostora da obezbijedimo određeni novac za razvoj turizma na području kantona i svakako će to doprinijeti cjelokupnom razvoju TK, veći broj uposlenih, veći prihodi i na kraju od razvoja turizma imat će društvena zajednica nekakvu korist.Tuzlanski kanton ono što u ovom momentu ima najbolje od svih resursa jesu ljudi, a ljudi za izradu strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona jesu na Ekonomskom fakultetu UNTZ”, istakao je Mustafa Šakić ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

 

 

U okviru strategije napravit će se i akcioni plan za naredne tri godine koji će detaljno predstaviti način na koji će se strategija realizovati. Potpisanim ugovorom biće završena do kraja tekuće godine, nakon čega slijedi njena implementacija. Resorno ministarstvo ovim činom želi poboljšati turistički i ekonomski razvoj kantona koji je protekle dvije godine osjetio posljedice pandemije koronavirusa.