KLUB SDBIH U SKUPŠTINI TK: Promptna i maksimalna podrška proljetnoj sjetvi!

Klub SDBiH u Skupštini TK traži od ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, premijera Vlade, robnih rezervi i Skupštine TK da učine sve kako bi se maksimalno, promptno i bez odlaganja podržala proljetna sjetva na Tuzlanskom kantonu.

U vremenu rata u Ukrajini, neprestanog divljanja svih cijena pa tako i hrane, smatramo da je iznimno i strateški važno da se na najmnogoljudnijem kantonu promptno podrži proljetna sjetva. Ovom problemu treba prići na jedan sistemski i stručan način, kako bi se svaki dunum obradive površine zasijao.

Resorno ministarstvo i Vlada TK po ovom pitanju trebaju uspostaviti saradnju sa federalnim nivoom vlasti, udružiti sredstva i ista po najkraćoj mogućoj proceduri uputiti prema primarnim poljoprivrednim proizvođačima. Ukoliko se zakasni po ovom pitanju smatramo da će zbog cijene nafte, vještačkog đubriva i drugih repromaterijala sjetva biti prepolovljena, a samim time će biti prepolovljen i stočni fond kao i preradarska proizvodnja na našem kantonu.

Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, strateškog interesa za proizvodnjom hrane, blizine vremena proljetne sjetve očekujemo konkretan prijedlog mjera od strane izvršne vlasti.