Omogućena isplata zaostalih poticaja poljoprivrednim proizvođačima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić (SDBiH) i Vlada Tuzlanskog kantona donijeli su Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kojim će se omogućiti isplata zaostalih novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima, koji su pravo na podršku ostvarili tokom prošle godine.

Naime, nakon realizacije novčane podrške u 2021. godini i nakon što su općinske i gradske službe dostavile rješenja o odobrenim novčanim podrškama za proizvodnju voća i proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru utvrđeno je da za isplatu ovih podrški nedostaju sredstva u ukupnom iznosu od 797.663,63 KM, te je utvrđeno da će navedena sredstva biti isplaćena iz sredstva novčanih podrški za 2022. godinu.

Ovim Programom predviđena su sredstva u iznosu od 689.176,30 KM za proizvodnju voća i 108.487,33 KM za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru, dok će preostali dio od ukupno planiranih 8.250.000,00 KM za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, Odlukom o izmjeni programa biti raspoređen u narednom periodu.