KO BI REKO ČUDA DA SE DESE: SDP i Naša Stranka u Zoni Sumraka

Rušenje bivše i formiranje nove Vlade TK prati niz zanimljivih obrata i gaženja prinicipa u  koje su se SDP i Naša stranka koliko do juče zaklinjale. Nakon izbora  2018. godine SDP je  imao istorijsku priliku formirati vlast u kojoj će imati apsolutno dominantnu ulogu, ali ideološki nabrijani pojedinci u SDP-u su odbacivali “svaku mogućnost saradnje sa nacionalnim strankama”, a Naša stranka je kroz lik Selima Bešlagića, odlučno odbacivala svaki vid saradnje sa SDA i PDA. Čak do prije nekoliko dana govorilo se da će Vlada biti ekspertska, da u njoj neće biti ministara iz PDA, a posebno da Naša Stranka neće imati svoje ministre.

Ko bi reko čuda da se dese, pa da Jala uzvodno poteče?

Teče Jala kako je uvijek tekla, a desi se i veće čudo. Danas SDP stoji na čelu kolone koja je srušila Vladu TK, a za novu su navodno spremili 4 ministra – jednako koliko i PDA! Osim toga ministrovat će u Tuzli SBB i Naša Stranka, a poseban kuriozitet je da će i HDZ imati svog ministra.
Mi, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine,  smo zagovarali ulazak u vlast i nikakva tajna nije da smo za saradnju sa onim sa kim  ćemo ostvariti najviše ciljeva u interesu građana. Tako smo bili i dio vlasti koju je upravo srušio SDP. Imamo kritika na prošlu Vladu, ali smo se nastojali objektivno odnositi prema problemima,  preuzimati odgovornost, pa čak stati i pred sud javnosti nakon smjene ili okončanja mandata.

Vratiše tako SDP i Naša Stranka u igru Mirsada Kukića, uroti se SDP sa jednom nacionalnom strankom protiv druge i dobit ćemo Vladu koja  je rezultat udruživanja apsolutnih gubitnika na tek okončanim lokalnim izborima. Pad podrške građana njihovim propalim politikama pokušavaju kompenzirati udruživanjem do juče nespojivog.  Teško je povjerovati da je bilo kakav javni interes ili ispravan princip iza ovakvog  zaokreta.

Čestitamo novoj Vladi i nadamo se da će objasniti građanima kako su SDP-u odjednom pogodni oni iz nacionalnih stranaka. Čak i ako ospore da je PDA “nacionalna”, nameće se pitanje otkud oni u Vladi sa HDZ-om? Da li je to koncept udruživanja sa svim nacionalnim strankama protiv SDA? Ili kako će objasniti da je SDA u Gradu Tuzla u koaliciji sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem?

Još je zanimljivije kako će “čuda koja se desiše” objasniti Selim Bešlagić koji se polako vraća pod skute Jasminu Imamoviću i tuzlanskom SDP-u, a odavno se sastaje  i “brsti politiku” na relaciji “od Šilje do Kuke”, odnosno od PDA metropole Sapna do PDA prestonice Banovići u kojima stoluju dojučerašnji mrski neprijatelji.

Očigledno je da kreatori čuda provode svoje lične ciljeve, da su pogazili sve u šta su se kleli godinama, pa čak i da su proizveli nove krize u svojim redovima. Svjedočimo žestokom sukobu unutar SDP-a, o BH bloku čitamo samo kritike, a slijedi dramatičan krešendo u kome će se naći “SDP ljevičari” i “Naša Stranka centristi”, kad ih svojim pipcima obuhvati  PDA hobotnica.

Danas se širi šaljiv komentar građana o tome da se iz Banovića i Sapne uvode novi autobusi sa direktnom vezom prema MUP-u, Kliničkom centru i Univerzitetu.