Milanović je dobra vijest za Hrvatsku i region

Socijaldemokrate BiH upućuju čestitke novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Hrvatskoj i regionu u cjelini nužne su promjene, a glasovi za socijaldemokratu Milanovića dokazuju demokratsku vitalnost susjedne Hrvatske.

I sam Milanović je svjestan da je on čovjek sa manama i vrlinama, da je griješio u prošlosti, a mi moramo biti svjesni da će griješiti i u budućnosti. Raduje nas da je novi predsjednik svjestan i očekujemo da odnos prema Hrvatima u BiH ne vodi isključivo preko dva HDZ-a, jer se na taj način diskriminira većina Hrvata u našoj zemlji.

Vladavina bivše predsjednice Kitarović već odavno je Hrvatsku odvela na slijepi kolosjek i u “ćorsokak”. Brutalno i neprimjereno mješanje u unutrašnje stvari BiH, sramna podrška i veza sa “ekspoziturom” HDZ-a u našoj zemlji, destruktuvno djelovanje u organima i tijelima EU i pokušaj izgradnje deponije radio-aktivnog otpada na našim granicama samo su neke od činjenica koje ukazuju da je ovakva promjena bila neophodna.

Ostaje pitanje kakva i kolika promjena će biti Milanović. Ne isključujemo mogućnost da se opet razočaramo, ali uvijek kada zapadnemo u ćorsokak treba glasati za promjenu.

U prvom predsjedničkom  govoru Zoran Milanović je spriječio zviždanje protivnicima, pozvao na saradnju i partnerski odnos i rad za dobrobit Hrvatske.

Socijaldemokrate BiH provode upravo ovakve principe u BiH. Poput Milanovića, koji ne poziva na rat i sukobe sa HDZ-om, i mi pozivamo na dostojanstvenu političku borbu i djelovnje u skladu sa vremenom u kome živimo.

Na našu žalost dio snaga ljevice u BiH propagira političko djelovanje na način da nikada i ni u kojim uslovima ne sarađuju sa nekoliko prozvanih subjekata, iako na terenu stvari ne idu baš kako se ljevičari kunu.

Zoran Milanović, ali i mi (socijaldemokrate) u BiH moramo biti svjesni da nše pobjede i velika podrška građana znače obaveznu odgovornost prema glasačima koja itekako nadilazi ideološka prestrojavanja i pravljenje nepremostivih rovova.

Politika nije i ne mora biti nastavak rata i generator sukoba. Vrijeme je za novu generaciju političara koji će svoje pobjede i rezultate iskoristiti na način da preuzimaju odgovornost u skladu sa svojim rezultatima i da sarađuju sa svim faktorima i politikama na način koji će popravljati društvo i životni standard građana.