Ministar Šakić (SDBiH) inicirao projekat modernizacije željezničkog saobraćaja

U cilju poduzimanja aktivnosti na projektima vezanim za željeznički saobraćaj na području Tuzlanskog kantona, koji bi trebali biti realizirani u narednom periodu održan je sastanak sa menadžmentom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Iniciran od strane Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, sastanak je imao fokus na završetku procesa elektrifikacije glavnih željezničkih pruga u zemlji, koji je prekinut prije 30 godina.

„Strateški projekat za Tuzlanski kanton je elektrifikacija pruga Doboj – Tuzla u dužini od 57,60 (km), Brčko – Banovići u dužini od 87,30 (km) i Živinice – Zvornik u dužini od 44,90 (km)”, rečeno je ovom prilikom, te naglašeno da su u svrhu realizacije projekta već počeli razgovori između Vlade FBiH i Vlade RS.

Također je istaknuto da bi realizacijom projekata bili smanjeni transportni troškovi, usklađen razvoj saobraćaja i privrede te uspostavljen moderan putnički saobraćaj prema najmnogoljudnijem kantonu (talgo vozovima). Kao benefiti ističu se i smanjenja vremena putovanja putnika i tranzita tereta, zagađenja zraka i tla u regionu i potrošnje goriva potrebnog za vuču vozova, naglasili su predstavnici resornog minsitarstva TK.

Na sastanku je također bilo riječi i o efektima elektrifikacije koji bi se prvenstveno ogledali u smanjenju troškova transporta. Specifični troškovi dizel- vuče su dva do tri puta veći od troškova elektro-vuče, rečeno je uz naglasak da BiH proizvodi dovoljne količine električne energije a budući da je nafta iz uvoza, to nas nesumnjivo opredjeljuje za elektrifikaciju.

Predstavnici resornog ministarstva kazali su da su na području TK veliki komitenti za koje je željeznica u stanju osigurati masovni transport (rudnici uglja, termoelektrana, GIKIL i dr.).

Drugi kapitalni projekat, o kojem je ovom prilikom bilo riječi, je izgradnja željezničke pruge Vareš – Banovići – Živinice (krak do Međunarodnog aerodroma Tuzla). S ciljem realizacije navedenog projekta Željeznice FBiH ponovno su raspisale tender za izradu Studije opravdanosti izgradnje ove pruge i Idejnog rješenja, kao prvog, neophodnog koraka u realizaciji ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta, rečeno je na sastanku.

Sastanku su prisustvovali ministar trgovine turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, a Željeznice Federacije BiH predstavljali su generalni direktor Enis Džafić, izvršni direktor za poslove željezničke infrastrukture Mario Kozina i direktor sektora elektrotehničke djelatnosti Mustafa Kubat.