Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte!

Prošle su 32 godine od tog 15. maja 1992. godine kada su pripadnici MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH na Brčanskoj Malti u Tuzli porazili jedinice bivše JNA i paravojne srpske snage. Današnji dan, upisan je kao Dan odbrane Tuzle i jedan je od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada.

“Tog dana je spriječena namjera velikosrpske agresije kroz učešće u više nepostojećoj JNA da podijeli Tuzlu na dva dijela, u kojem bi ispunili svoj plan o konačnom zauzimanju čitave BiH. Bez obzira na lažne i izmišljenje priče o napadu na kolonu u kojoj su se nalazila nevina djeca, odnosno regruti iz Srbije i RS-a, treba znati da je taj dan u kasarni bilo nekoliko stotina bradatih rezervista koji su bili sve, samo ne djeca i ne regruti. Treba istaći da su svi oni nosili obilježja vojske Srbije ili vojske RS. U to vrijeme sam lično kao pripadnik Teritorijalne odbrane grada Tuzla bio svjedokom pokušaja srpske kamarile pod komandom Mileta Dubajića, a sve rukovođeno i pod dirigentskom palicom tadašnjeg generala Save Jankovića koji je iz Bijeljine rukovodio tom akcijom. Nije manja uloga ni tadašnjeg potpukovnika, poslije generala Novice Simića koji su dali jasne instrukcije šta su rezervisti iz kasarne Husinska buna trebali uraditi. “- istakao je Husein Tokić, predsjednik SDBiH, te dodao da je zahvaljujući Teritorijalnoj odbrani i rezervnom sastavu policije na taj dan odbranjena Tuzla, a samim time i BiH.

Bez obzira na laži koje su plasirali srbijanski mediji desetine regruta se predalo Teritorijalnoj odbrani i bilo zbrinuto na potpuno human i civilizovan način, kasnije razmijenjeno i poslano kući u Beograd. Oni koji su doživjeli povrede od ranjavanja su zbrinuti na UKC Tuzla u skladu sa svim medicinskim propisima koje važe svugdje u svijetu.

Kao odgovor na sve laži koje su plasirane putem medija je i odluka Apelacijskog suda u Beogradu koji je pravosnažno oslobodio Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. U obrazloženju svoje odluke Apelacijski sud je naveo da je prvostupanjski sud presudu donio na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Ovim putem, svim Tuzlacima u zemlji i inostranstvu upućujemo iskrene čestitke povodom 15.maja, Dana oslobođenja Tuzle od srpskog fašističkog agresora.