Sretan Dan zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na istorijsku deklaraciju Roberta Schumana iz 1950., jednog od pokretača europske integracije, s idejom o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Na današnji dan sjećamo se i naših najmilijih koji su se uključili u borbu protiv fašista. Stanovništvo našeg kraja trpjelo je vojni i civilni teror od strane talijanskih i njemačkih fašista, a braneći svoj dom svrstali su modernu BiH u red zemalja antifašističke koalicije. Mnogi su, nažalost, svojim životima platili cijenu slobode, a hiljade je rodoljuba prošlo logore jer su izabrali časni put u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora.

Punih 40 godina kasnije, naš narod morao je voditi još jedan obrambeni i oslobodilački rat za svoju slobodu i samostalnost. Na ovim prostorima Europe, naime, pobjedom nad fašizmom nisu se ostvarile sve vrijednosti antifašizma – demokratija, ljudska prava, sloboda pojedinca niti bh. naroda u cjelini. Baš kao i u Drugom svjetskom ratu kada se stradavalo zbog vjere, nacije ili drugačijega političkog opredjeljenja, bilo je i 1992. kada smo se ponovno susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, ali istim zlom i ratnom agresijom, u kojoj posebno mjesto zauzimaju zlatni ljiljani. Upravo zato danas, na Dan pobjede i Dan zlatnih ljiljana, sjećamo se i žrtava agresije na BiH. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Bosnu i Hercegovinu.