Nova saslušanja u slučaju Bijedić: Hoće li biti pomaka u slučaju devet mjeseci od hapšenja?

Kompanija Mining & Drilling iz Gračanice iskopala je pet od ukupno sedam istražno-eksploatacionih bušotina na ležištu kamene soli Rudnika soli Tuzla za koje je potpisala ugovor vrijedan 5,5 miliona KM. Do 31. decembra ove godine bit će iskopana i šesta bušotina i bit će ispoštovan ugovor koji je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona smatralo nezakonitim i na osnovu čega je još prije devet mjeseci uhapsilo šest osoba, protiv kojih još nije podignuta optužnica.

POMAKA IMA

Kako je kazao direktor Rudnika soli Tuzla Jasmin Isabegović, prema trenutnoj dinamici, svi radovi bi trebali biti okončani do kraja ove godine.

– Realizacija poslova na bušenju novih istražno-eksploatacionih bušotina na pogonu Tetime teče ugovorenom dinamikom, a izvođač trenutno izvršava bušenje pete istražno-eksploatacione bušotine od ugovorenih sedam, s tim da sedma bušotina nije eksploataciona, nego kontrolno-sigurnosna, koja će se bušiti u skladu sa nalogom Federalne uprave za inspekcijske poslove na području potopljene jame, kazao je Isabegović.

Podsjećamo, zbog sumnje u kriminalne radnje nakon potpisivanja ovog ugovora uhapšen je državni poslanik Enver Bijedić i još pet njegovih saradnika – bivši direktori Rudnika soli Tuzla Aziz Čačković i Amir Sušić, te Amir Tursunović, Dženan Mujkić i Atif Mujkić. Oni su se sumnjičili da su namjestili tender vrijedan 5,5 miliona KM, te da su Bijedić kao predsjednik i ostali kao članovi stranke Socijaldemokrati BiH, koja je tada bila u kantonalnoj vlasti, iskoristili politički uticaj za sklapanje vrijednog posla.
Iz Tužilaštva TK-a poručuju da pomaka u slučaju Rudnik soli ima, te da je istraga proširena.

– Istraga koju smo pokrenuli proširena je na nekoliko osoba koje tek trebamo ispitati, zbog čega ne možemo davati više informacija. Ono što je gotovo sigurno jeste da ćemo do kraja ovog mjeseca imati tužilačku odluku, kazao nam je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

BEZ REFERENCI

Prema tadašnjim informacijama iz Tužilaštva, nije pričinjena nikakva finansijska šteta potpisivanjem ovog ugovora, nego je samo postojala mogućnost da vrijedan posao firma bez referenci neće završiti u roku, te da bi u tom slučaju mogla nastati finansijska šteta za ovo kantonalno javno preduzeće. Firma iz Gračanice se okoristila na način da je izborom za izvođača dobila reference za buduće poslove.

Iako su od vremena kad je pokrenuta istraga protekle gotovo dvije godine, a od hapšenja Bijedića i drugih devet mjeseci, do danas nije donesena nikakva tužilačka odluka – niti je istraga obustavljena, niti je podignuta optužnica. Samo su u međuvremenu ukinute i mjere zabrane za Bijedića i ostale uhapšene.