Postaje li SDP na TK crna ljevica?

Socijaldemokrate BiH se nimalo ne raduju padu uticaja i snage SDP-a, a naše neslaganje sa katastrofalnim vođenjem Partije od strane sadašnjeg rukovodstva je i dovelo do nastanka Socijaldemokrata, kao posljednje slamke spasa građanske budućnosti BiH.

Predsjednik SDP-a Dževad Hadžić u svojoj rodnoj Kalesiji sa Partijom koju vodi ostvario je oko 2.000 glasova, a što je potpuni debakl. Ništa bolje nije prošao ni njegov predsjednik Nermin Nikšić u svom Konjicu.

SDP nije prešao ni izborni prag u Banovićima, ostvario je ogroman pad u gotovo svim sredinama sa 20.000 manje glasova na TK i oko 60.000 glasova na nivou cijele države nego na izborima 2018. godine.

U Lukavcu je SDP spao na 3 vijećnika, a za njihovog kandidata za načelnika koji se udružio sa SDA nije glasalo ni polovina glasača SDP-a.

Partija je snažno potonula gotovo duplo manje glasova je osvojeno za Gradsko vijeće u Tuzli, i pored činjenice da su odbranili poziciju gradonačelnika.

Socijaldemokrate BiH su imali veće planove i očekivanja, ali je veliko i ovo što smo postigli. SDP-u bi bilo pametnije da vide vlastite rane, pa da i tamo gdje imaju gradonačelnike shvate da se moraju početi “udvarati” i nama ako misle imati većinu u vijećima.

U Lukavcu je naš načelnik u toku kampanje najavio da želi imati većinu bez SDA i SDP-a. Taj cilj je ostvaren. Nama SDP nigdje ne treba, a ako je obrnuto morali bi drugovi malo samokritičnije i objektivnije govoriti. Politika Socijaldemokrata BiH je saradnja sa svima na našim principima. SDP BiH je zalutao u vremenu i prostoru.

Na kraju iskazujemo žaljenje što su kadrovi SDP-a koji i danas prave najbolje rezultate, kao što su kolege u Gračanici, nemaju nikakvu podršku SDP-a i BH Bloka, koji su isturanjem protivkandidata iz Naše stranke nastojali izbaciti SDP-ovog kandidata Helića.

Nikako ne tvrdimo da je BH blok imao veze sa sramnim objavama inkriminirajućeg video materijala protiv Helića, ali kolege iz BH Bloka, napose Naša stranka, ne osudiše javno ovaj pokušaj diskreditacije.

Pitamo Kantonalnu organizaciju SDP-a gdje vam je BH Blok u TK i jeste li izdali svoje članstvo da bi SDP bio dio “četvorke” koja se nameračila na milijardu budžeta Sarajevskog kantona?

Dok Dževadu i njemu sličnim bude važniji “Neka” od Kalesije neće biti dobro za SDP u prestonici socijaldemokratije u BiH Tuzlanskom kantonu. Dok je tako, crno im se piše…