PREDSJEDNIŠTVO SDBiH: Najveća kriza od Dejtonskog sporazuma na ovamo se neće riješiti kako nam to implementiraju strani faktori

Najveća kriza od Dejtonskog sporazuma na ovamo se neće riješiti na način kako nam to implementiraju strani faktori, da domaći političari sjednu i da se dogovore, jedan je od zaključaka sa 15. sjednice Predsjedništva SDBiH.

Predsjedništvo Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine smatra da je taj način neizvodljiv i predloženo je rješenje kako da se ova kriza riješi.
Naime, potrebno je da se održi zajednička sjednica oba Doma parlamenta Bosne i Hercegovine, Predstavnički i Dom naroda. Pomenuta sjednica bi bila prva ovakvog karaktera, odnosno, bila bi trajna. To podrazumijeva da se ne prekida sve dok se ne donese rješenje, pojednostavljeno, nema kući dok se ne dogovorimo!

Očekujemo da međunarodna zajednica, prije svega predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije asistiraju u održavanju jedne ovakve sjednice gdje bi se u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine riješile sve nejasnoće, gdje bi se razgovorom došlo do rješenja ove velike krize koja može eskalirati u nešto zbog čega ćemo svi poslije žaliti.

Razgovori, pregovori i dogovori na vrijeme mogu dovesti do rješenja ove krize.