SDBiH: Spojiti nespojivo možete samo kada su lični interesi u pitanju

Nakon višegodišnjeg zajedničkog djelovanja “iz sjene” tuzlanskog SDP-a i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića sa PDA Mirsada Kukića, koalicija nastala iz “velike nužde” svoju zvaničnu verifikaciju dobila je formiranjem vlasti u Tuzlanskom kantonu. Pad podrške građana njihovim propalim politikama kompenzirali su udruživanjem do juče nespojivog. Teško je povjerovati da je bilo kakav javni interes ili ispravan princip iza ovakvog zaokreta. Tako je politički polumrtvi Kukić zahvaljujući SDP-u ponovo preuzeo poluge vlasti nakon debakla stranke na Lokalnim izborima.

Iako tuzlanski SDP i Jasmin Imamović kriju međusobnu “ljubav i saradnju” sa PDA kao zmija noge, sasvim je jasno da Mirsad Kukić ima veliki uticaj na SDP u TK, posebno jer bez njegove podrške gradonačelnik Imamović gubi većinu u Gradskom vijeću Tuzla. PDA vodi ključne procese u Vladi TK, upravo zbog nedostatka sposobnosti SDP-ovih kadrova. Kukić i stranka iz Banovića preuzeli su vođenje glavnih procesa, a posebno onih u oblasti stranačkog zapošljavanja, kadroviranja i jačanja kontrole nad policijom.

Kongres Pokreta demokratske akcije još jednom je potvrdio usku saradnju SDP-a i Kukićeve PDA. Životi građana Tuzle i TK osmišljeni su u glavama lidera sarajevsko-banovićke kuhinje, a očigledno je da “modeli” sa fotografije nemaju namjeru da urade bilo šta povodom poboljšanja uslova života građana.

Spojiti nespojivo možete samo kada su lični interesi u pitanju.