SDBiH: Iritantno zvuče vijesti da su gospoda političari “negativni” na virus, zbog čega su posebniji od radnika na “prvoj liniji” opasnosti od zaraze?

U periodu u kojem očekujemo efekte epidemije u BiH, kada državne institucije, lokalne zajednice, privredni subjekti, trgovine (trgovci koji moraju biti u kontaktu sa stotinama kupaca) i posebno zdravstveni radnici uvode vanredne mjere zaštite, štiteći uposlene (koji po prirodi posla moraju raditi) koliko je to moguće i dok smo suočeni sa ograničenim resursima, uključujući i broj testova na coronavirus, iritantno zvuče vijesti da su gospoda političari “negativni”.

Ko je postavio indikaciju za testiranje. Stranka? Zabrinuti narod? Ne vjerujemo da je ovo posljednje.

Trgovci, apotekari, drugi službenici koji redovno rade, medijski radnici bez kojih ne bismo imali blagovremene informacije, zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu se NE TESTIRAJU, i neće se testirati osim u slučaju medicinske indikacije.

U svemu ovome vijest da je gdin Dragan Čović (ili neko drugi, svejedno je) negativan je, u najmanju ruku iritantna, da ne kažemo “vulgarna”. Iste pitamo, zbog čega su “probrani” posebniji od bilo koga drugog?

Ovim putem, želimo da se zahvalimo svim radnicima koji su zbog prirode posla na “prvoj liniji” opasnosti od zaraze. Nadamo se da će inicijativa koju smo i sami podnijeli, a Predsjedništvo BiH pozvalo Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVIDA-19, sve u cilju zaštite građana BiH.

Naravno, ne možemo, a da se ne zahvalimo svim građanima koji poštuju upute Kriznog štaba koje su i donesene u cilju zaštite zdravlja stanovništva.