SDBiH: Jasmin Imamović ima uticaja na Tužilaštvo TK

U intervjuu za portal tip.ba, koji od Grada Tuzla svake godine prima sredstva kao i ostali tuzlanski portali, što je akontacija na dobre odnose koje imate i sa gradskim javnim preduzećima i ustanovama, gradonačelnik Imamović je pokazao da je laž njegovo drugo ime.

Imamović laže kad kaže da nema uticaja na Tužilaštvo TK. U Tužilaštvu rade četvero tužilaca koji su bili dio njegove vladajuće garniture u Opštini, odnosno Gradu. Njegov najveći zaštitnik je Ćazim Serhatlić. Isti je napustio radno mjesto u 2.korpusu Armije BiH i primio 24 lična dohotka kako bi se država oslobodila brige o njegovom izdržavanju. Odmah je, bez konkursa dobio posao u Opštini Tuzla, ali nije državi vratio 24 plate! Tako je pravnik Serhatlić pogazio zakonsku obavezu! Da li se to može nazvati krađom, to jest krivičnim djelom? U njegovom slučaju, to mu je bila preporuka da ubrzo postane šef Službe za inspekcijske poslove. Šef šefova je za svog mandata, kao jedan od najvažnijih saradnika Jasmina Imamovića, bio slavljen od građevinaca jer nije zaustavio niti jedno nedozvoljeno nadziđivanje spratova stambenih zgrada mimo odobrenih.

Serhatlić je bio šef inspekcija i kada je građen Stambeno-poslovni objekat “15.maj”. Upravo je on postao glavni u predmetu “15.maj” u kojem je bilo osumnjičeno 15 osoba, a Serhatlić se okomio na samo jednog – predsjednika Socijaldemokrata BiH, Envera Bijedića. Kako je do toga došlo?

Predmet je prvo dodijeljen zamjeniku kantonalnog tužioca, Jezdimiru Spasojeviću. On je, među prvima, saslušao gradonačelnika Jasmina Imamovića na okolnosti da je Finansijska policija utvrdila da je on najodgovorniji što je sa računa Direkcije za izgradnju, kojoj je većinski vlasnik Opština, prebacio dva miliona maraka za izgradnju Panonskog jezera, čime je ugrozio finansiranje  SPO “15.maj”! Istog trenutka je organizirana medijska hajka na Spasojevića, a u Tužilaštvu su ga poltroni glavnog tužioca Tužilaštva TK, Tomislava Ljubića počeli mrko gledati. Čak su mu, bez ikakvog razloga, dakle nezakonito, upadali u elektronsku poštu.

Imamović je uputio zahtjev Tužilaštvu da se prekine istraga protiv njega jer je “nastupila zastara”. Time je priznao da je učinio nezakonito djelo, ali da je nastupila zastara. Na kolegiju Tomislava Ljubića je razmatran Imamovićev zahtjev i nije donešena odluka, pa je odlučeno da se upita tadašnji federalni tužilac,Tihomir Jurko. Ta je iskompromitovana i smijenjena osoba rekla da je nastala zastara! Dakle, vijećalo se i glasalo, umjesto da se primijeni zakon. Jer, zastara nastupa kad se eliminišu posljedice nezakonitog djela!

Dakle, glasanjem je odlučeno da je “slučaj Imamović” zastario, a da “slučaj  Bijedić” nije, iako se radi o istom slučaju i istom vremenu. Naravno, slučaj je uzeo Imamovićev saradnik Ćazim Serhatlić. U znak vjernosti i zahvalnosti što je Imamović dao veliki doprinos da se Serhatlićeva kćerka, bez konkursa zaposli u JP”Centralno grijanje”. To je treći dokaz trajne ljubavi između Serhatlića i Imamovića.

Njih dvojica su, prošle godine, pojačani Tomislavom Ljubićem, u poznatom Hotelu “Orion” kod Ormanice, imali radni sastanak. Očito da se boje javnosti. Ako su po srijedi službeni razgovori, onda to nije mjesto za njih.

Da je uticaj Imamovića na Tužilaštvo veliki jeste i činjenica da ni jedna od desetina i desetina krivičnih prijava protiv njega nije razmatrana? Ako jest, protiv koliko osoba je Tužilaštvo podnijelo prijave za lažne i  neistinite prijave protiv Imamovića?

Tužilaštvo TK nikad nije imalo interes da vidi:

-Zašto je, zaslugom Imamovića, “Merkatoru” besplatno dato 1,15 hektara najboljeg građevinskog zemljišta, a ne “Bingu”, “Robotu” ili nekoj drugoj domaćoj firmi?

-Zašto je, zaslugom Imamovića, 32 hektara ekspropisanog zemljišta koje ne može biti predmet dalje prodaje, dato za 1,5 miliona maraka kriminalnom holdingu “Dvuh zvon” iz Maribora?

-Zašto nikad pod lupu Tužilaštva nisu stavljana, zaslugom Imamovića, nadziđivanja stambenih zgrada i do osam spratova više od dozvoljene spratnosti?

-Zašto Tužilaštvo ne pogleda poslovanje tuzlanskih familijarnih komunalnih preduzeća?

-Kako je jedini političar u državi, Jasmin Imamović ,ukrao stan porodici Markudov u Titovoj ulici?

Mislimo da su i ova, od još desetine drugih pitanja, dovoljna da se vidi kako Imamović nema “nikakvog uticaja na Tužilaštvo”, kako tvrdi.

Što se tiče Imamovićeve optužbe da među rukovodstvom Socijaldemokrata ima ljudi sa upitnim karakterom, poručujemo mu: niko od roditelja članova našeg Predsjedništva nikad nije učinio nikakvo krivično djelo. Imamovićev otac je zbog kriminala bio u zatvoru! Uz to, kad smo kod mentalnog zdravlja, pitamo ga zašto je odustao od tužbe protiv Mirnesa Ajanovića?

Optužbe Imamovića vidimo kao onu: “Da se Vlasi ne sjete”. On napada Socijaldemokrate BiH zato što su za godinu dana od osnivanja postali druga stranka u Tuzli. Za to vrijeme, SDP Tuzle se skoro rasuo. On napada zbog straha da Tužilaštvo ne počne raditi svoj posao.