SDBiH na dostojanstven način obilježio 32. godišnjicu formiranja Armije RBiH

Centralna manifestacija 32. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je obilježena u Banovićima.
Tim povodom delegacija SDBiH predvođena predsjednikom Huseinom Tokićem položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na centralnom spomen obilježju u Banovićima, dok su Socijaldemokrate BiH Tuzlanskog kantona na isti način u svojim gradovima i općinama obilježile 15. april, Dan Armije RBiH – jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje.

Snažnim osjećanjima moralne i političke smjelosti 15. aprila 1992. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ta Odluka o formiranju vlastite armije, ulijevala je bosanskom narodu samosvijest, odvažnost i samopouzdanje.

Bosanski narod je u njoj prepoznao čovjeka odlučnosti i akcije. Shvatio je presudni historijski trenutak, te je postao spreman da podnese najveće napore za ostvarenje nacionalne slobode i da u punoj patriotskoj svijesti odluči o svojoj sudbini. Cjelokupna bosanskohercegovačka narodna svijest, težnja za slobodom, nacionalni žar, golemi kvantitet državotvorne volje s kojom je svaki borac Armije Bosne i Hercegovine visoko uzdigao zastavu svoje slobode. To potvrđuje herojski otpor brojnih bosanskih boraca, koji su puni moralne snage, nacionalnog idealizma i patriotske svijesti u velikom broju dali svoje živote za slobodnu bosansku državu.

U njima se očitavao pozitivni reagens naše narodne energije, moralne i patriotske snage, slobode i visokih nacionalnih ideala. Njihova patriotska žrtva ostat će ideal svima sadašnjim i budućim naraštajima, svjedočanstvo da je naša narodna težnja za slobodom neuništiva i nepobjediva. I danas kada smo se više ili manje izvukli iz ratnog nasilja i dosegli svetinju svoje nacionalne slobode, neka im je za njihovu neprelaznu zaslugu vječna zahvalnost, slava i rahmet.

Armijo, sretan Ti rođendan!