Klub SDBiH traži od Skupštine TK da najoštrije osudi negiranje genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine RS

Pozivajući se na Konvenciju o zabrani i sprečavanju zločina genocida koju je Opšta skupština Ujedinjenih naroda prihvatla 9. decembra 1948. godine, Ustav Bosne i Hercegovine i brojne presude o počinjenom genocidu kojim je presuđeno više od 700 godina zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici.

Uvažavajući pravo na dostojanstvo svake žrtve genocida kao i članova njihovih porodica, a svjesni činjenice da je Narodna skupština RS na sjednici održanoj 18. aprila 2024. godine usvojila zaključke kojim je prihvaćen tzv. Izvještaj međunarodne radne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a koju je formirala Vlada RS, svjesni smo činjenice da navedenim činom Narodna Skupština RS sramno i nedvojbeno negira genocid počinjen u Srebrenici.

Duboko vjerujući u institucije sistema BIH kao i institucije međunarodne zajednice prisutne u BiH,
Klub zastupnika Socijaldemokrata BIH (SDBIH), od Skupštine TK traži da na sjednici koja će biti održana 29.4.2024. godine, donese deklaracija kojom će se u potpunosti spriječiti navedene zloupotrebe institucija entiteta RS, te da se navedeni zaključci ponište i stave van snage.

Također, tražimo da se pojedinci uključujući Predsjednika RS, predsjednika Narodne skupštine RS koji su učestvovali u pripremi, kreiranju i posticanju usvajanja ovakvih zaključaka najoštrije kazne u skladu sa Krivičnim zakonom BiH.

Od međunarodne zajednice prisutne u Bosni i Hercegovini, a prije svega od OHR i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta Klub SDBiH u Skupštini TK traži da se spriječi antidejtonsko i antiustavno djelovanje od strane predsjednika RS Milorada Dodika koje je posebno intezivirano i izraženo u posljednih nekoliko mjeseci.

Ovim putem, pozivaju se institucije države Bosne i Hercegovine na svim nivoima, institucije Tuzlanskog kantona, kao i sve istinske patriotske snage u BiH da budu spremne na ustavan i zakonit način braniti ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine.