Svim radnicima u BiH čestitamo 1.Maj – Međunarodni praznik rada

U toku pandemije koronavirusa prava radnika u BiH nisu bila na listi prioriteta poslodavaca. Zaposleni u javnom sektoru nisu morali brinuti da će ostati bez posla ili sa smanjenom plaćom. S druge strane, radnici u realnom sektoru bili su suočeni sa nizom posljedica – od nezakonitih otkaza, smanjenja ili neisplaćivanja plata do toga da su bili prisiljeni raditi bez obzira što su bili u kontaktu sa zaraženim od COVID-19.

U toku pandemije u Federaciji BiH mijenjan je i zakon o radu, a svaki treći radnik koji je otpušten oštećen je u svojim pravima iz radnog odnosa. Kao istinske socijaldemokrate uvijek ćemo biti na strani obespravljenih radnika, boreći se kroz institucije vlasti za radnička prava.

U znak sjećanja na velike radničke demonstracije, održane u Čikagu 1886. godine, i iz poštovanja prema borbi za radnička prava, svim radnicima u Bosni i Hercegovini čestitamo Međunarodni praznik rada sa željom da broj radnika u našoj državi svake godine bude sve veći, a radnička prava na nivou dostojnom čovjeka.