SDBiH: Neko će povodom državnog udara morati u zatvor

Neustavna para-Skupština TK ugrožava mir, a neizbježan je krivično-pravni epilog.

Iako je naziv državni udar isuviše ozbiljan za diletantski cirkus u Tuzli, nesporno se radi o grubom kršenju zakona i o situaciji u kojoj nadležno Tužilaštvo mora reagovati odmah i beskompromisno. Legalno i po Poslovniku sazvana je redovna sjednica Skupštine TK sa uredno pripremljenim i predloženim dnevnim redom, ali u isto vrijeme grupa od 18 zastupnika iz SDP, PDA, Naše Stranke i SBB-a okuplja se na drugom kraju grada, saziva među sobom i održava vanrednu sjednicu na kojoj navodno donose odluku o smjeni Vlade TK.

Legalno sazvana sjednica trebala je početi u zakazano vrijeme u sali u kojoj se održavaju sve sjednice Skupštine, a na nju su uredno pozvani svi poslanici. Nelegalna družina na drugoj lokaciji nije pozvala nikog izvan novouspostavljene koalicije.

Pod dirigentskom palicom Mirsada Kukića izveden je čin protiv-pravnog nasilja koji je svojstven ovom presuđenom kriminalcu.

Neshvatljivo je šta su sebi dozvolili SDP i grupacija stranaka koje čine ovaj blok. Teško je shvatiti granice mentalnog sklopa i motive koji su pomutili razum kreatora nezakonitog i neustavnog čina koji je jedino mogao dovesti do proglašenja vanrednog stanja i krivično pravnih radnji koje će uslijediti.

Socijaldemokrate BiH će poštovati legalne i legitimne stavove bilo koje većine koji se privode u skladu sa propisima i procedurama, ali ćemo odlučno stati u odbranu zakona i ustavnog poretka. Osim rušenja ustavnog poretka, ovim činom se izaziva i opća nesigurnost, a još nam je u sjećanju 2014. godina sa sukobima i nasiljem. Pozivamo državne organe da doučno zaštite poredak, a Tužilaštvo da odmah pokrene krivične postupke protiv onih koji su se ogriješili u zakon.

Socijaldemokrate BiH zahtijevaju opsežnu istragu, kako postupaka aktera nezakonite Skupštine, tako i naših predstavnika ako bilo ko ima sumnju u ispravnost naših postupaka. Uvjereni smo da smo sve radili isključivo po zakonu, te podržavamo postupke i djelovanje našeg Žarka Vujovića kao predsjednika Skupštine. Posebno se protivimo i osuđujemo nasilje zbog činjenice da su uz Mirsada Kukića stali ostali Tuzlanski domaći izdajnici da bi po nalogu svojih centarala iz Sarajeva, a u prvom redu Nikšića, Kojovića i Radončića generirali sukobe u Tuzlanskom kantonu kako bi namirivali svoje interese u Sarajevu.

Nelegalnu sjednicu sazvala je potpredsjednica Skupštine u vrijeme kada je legalno izabran predsjednik bio prisutan i mogao odgovoriti na bilo koji zahtjev. Paralelna para-Skupština održana je na drugoj lokaciji, poput skupštine koju je Radovan Karadžić sazvao 1992. godine i njome započeo rat u BiH. Evidentno je da se dalji postupci nelegalne Skupštine neće moći provoditi bez nasilja, te pozivamo sve da se vrate u okvire zakona, da se vinovnici kazne po zakonu, a organi policije da zaštite institucije vlasti i osiguraju njihov kontinuitet. Svaki vid nezakonitog posijedanja bilo koje institucije samo će dovesti do novog nasilja i izazvati štetu po Tuzlanski kanton, te dalje produbljavati krizu.

Oni koji bi da smjenjuju Vladu i da vladaju moraju naučiti, znati i poštovati ustavne i zakonske procedure. Podržavamo uvođenje vanrednog stanja i vjerujemo da će biti zanimljivo vidjeti kako Šiljo, Dževad, Selim i Lejla zamišljaju preuzimanje vlasti, ovladavanje institucijama i vođenje Kantona nakon hajdučije koju učiniše danas.

Evidentno je da iza njih stoje odlučno i njihovi predsjednici kojim je stalo do Tuzlanskog kantona i građana koliko do lanjskog snijega.