Za PDA, SDP, Našu straku i SBB borba za vlast bitnija je od građana TK

Sjednica Skupštine TK završena je bez usvajanja dnevnog reda. Četvorka SBB, Naša stranka, SDP i PDA Mirsada Kukića bila je protiv dnevnog reda o usvajanju Budžeta TK za 2021. godinu. Današnjim potezom, jasno se do znanja dalo da je borba za vlast bitnija od građana Tuzlanskog kantona.

Usvajanje Budžeta ne treba biti stvar postojanja skupštinske većine, nego funkcioniranja sistema. Podsjećamo, budžet za 2019. godinu usvojen je jednoglasno, a tada ga je predložila Vlada TK u kojoj su bili PDA i SBB, koji su u tom trenutku u Skupštini TK imali samo devet zastupnika.

Eventualno neusvajanje budžeta za 2021. godinu povuklo bi niz posljedica. Pitamo kolege iz skupštinskih klupa, da li su spremni preuzeti odgovornost, kao i 2014. godine?

Trebamo li napomenuti da je SDP 2013. godine, upravo s Dževadom Hadžićem kao predsjednikom Kluba zastupnika u Skupštini TK, spriječio smjenu Vlade na čijem je čelu bio Sead Čaušević? Zastupnici SDP-a su tada potegli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Hrvata. Tadašnju novu većinu, koja nije uspjela doći na vlast, predvodio je upravo Senad Alić kao predsjednik Kluba zastupnika SDA. Danas su njih dvojica na istoj strani kao šefovi SDP-a i PDA, a koči ih potezanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba.