SDBiH: Tuzlanski kanton – kanton bez koronavirusa rezultat je nadljudskih napora

U Tuzlanskom kantonu već 21 dan nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Prema posljednjim informacijama, sve osobe koje su u proteklom periodu bile pozitivne na koronavirus su oporavljene, tako da u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema nijedan aktivan slučaj. U posljednjem turnusu testiranja u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i posljednja zaražena osoba iz klastera Medical Institute Bayer je otpuštena u kućnu izolaciju, jer je utvrđeno da je negativna na COVID-19.

Uz sav poznati komplikovani politički sistem u našoj državi, Socijaldemokrate BiH (SDBiH) upućuju čestitke građanima na pridržavanju propisanih mjera institucija BiH koje su dovele do toga da je broj zaraženih po statističkom pregledu epidemiološke situacije u zemljama okruženja najniži u BiH.

Sa druge strane, izražavamo iskreno saučešće svim porodicama zbog tragičnog gubitka života najmilijih usljed epidemije koronavirusa.

Stanje koje danas imamo u Tuzlanskom kantonu, rezultat je nadljudskih napora koje su uložili Vlada TK i premijer Tulumović, Kantonalni štab civilne zaštite TK na čelu sa Mustafom Šakićem, članom SDBiH i ministricom zdravstva Tuzlanskog kantona Dajanom Čolić.

Uz objektivne rezultate, ne možemo, a da ne budemo i subjektivni pa da pohvalimo i naše članove Maidu Mulić, direktoricu Zavoda za javno zdravstvo javnosti i Sulejmana Brkića, ministra MUP-a TK koji su svojim radom doprinijeli da se Tuzlanski kanton proglasi jedinim kantonom u Evropi bez koronavirusa.

Također bismo da istaknemo i angažman prof.dr. Vahida Jusufovića, direktora Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla koji je sa menadžmentom UKC-a Tuzla epidemiološku situaciju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održao stabilnom i pod kontrolom.