SDBiH: Ukoliko dođe do smanjenja sredstava za Željeznice FBiH možemo očekivati samo nesreće

Smanjenje izdvajanja sredstava iz budžeta Federacije BiH za Javno preduzeće Željeznice Federacije je jedan od najgorih poteza koji se mogao dogoditi u zadnjih deset godina.

Sredstva koja su Željeznice FBiH dobijale iz budžeta u iznosu od 21,2 miliona KM su namijenjena za održavanje infrastrukture, to znači, za održavanje pruga kojim se kreću vozovi u našoj zemlji u ispravnom stanju.

Ukoliko dođe do smanjivanja, niko više neće moći garantovati da će pruge biti u ispravnom stanju, odnosno, velike su mogućnosti da se dogode nesreća, da vozovi iskoče iz šina. Šine, odnosno pruga, odnosno infrastruktura neće biti ispravno održavane, što je obaveza u svakoj zemlji na svijetu, pa i ovoj našoj.

U vrijeme kada je budžet FBiH milijardu i devet stotina miliona KM, izdvajanje za Željeznice FBiH je bilo 21,2 miliona KM. Danas, kada je budžet blizu sedam milijardi KM, izdvajanja se smanjuju za deset miliona.

Ne treba zaboraviti, ukoliko željezničari, a značajan broj ljudi živi i radi na željeznici, znaju da se 80% protoka roba u savremenim zemljama vrši željeznicom, a ne kamionima. U slučaju da budu oštećeni za ova sredstva iz budžeta, mogu napraviti radnički neposluh, tj. štrajk, a sam štrajk željezničara je apsolutna paraliza kompletnog saobraćajnog sistema u državi.

Željezničari ne štrajku samo na željezničkim stanicama, nego i na svim putnim prelazima i zaustavljaju saobraćaj i na magistralnim cestama, zato Socijaldemokrate BiH smatraju da je ovo umanjenje iz budžeta jedan jako loš potez.