Enver Bijedić pojasnio zašto je SDBIH otišao u opoziciju u Skupštini TK

Skupština Tuzlanskog kantona jučer je uz podršku 20 poslanika imenovala novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona.

Imena ministara koje će predvoditi premijer Irfan Halilagić već su od ranije bila poznata, izuzev izmjene u „sudijskom vremenu“ kada je kadar SDA Banovići Derviš Ikanović zbog neispunjavanja svih uslova za imenovanje zamijenjen Senadom Dizdarević, koja će biti nova minisitrica za boračka pitanja.

Ono što je javnost izennadilo je što je do jučer parlamentarna većina sa 22 spala na 20 ruku, jer za imenovanje Vlade, poslavši jasnu poruku da ni su dio većine, nisu glasali Jakub Suljkanović (samostalni poslanik) i Husein Tokić, jedan od dva poslanika SD BIH koji je ranije podržavao većinu.

Suljkanović je u jučerašnjem medijskom istupu pojasnio zašto nije glasao za novi saziv Vlade TK, rekavši  da je želio dati podršku novoj većini, da je imao korektne razgovore, ali da je kako navodi zbog ljudi koji vode stranku iz sjene od toga odustao.

Husein Tokić je jučer sa skupštinske govornice prije glasanja rekao da obavještava javnost da će on sadašnjoj većini djelovati kao opozicija, a da članovima Vlade želi dug život i što kraći mandat.

Da Tokić nije djelovao samoinicijativno, mimo ranijih dogovora i potpisanog sporazuma između KO SDA TK i SD BIH o zajedničkom djelovanju u Skupštini Tuzlanskog kantona, potvrdio nam je Enver Bijedić, predsjednik SD BIH.

– Kolega Tokić je postupio u skladu sa zaključcima Predsjedništva stranke, koje je zasijedalo dan prije sjednice Skupštine, gdje je konstatovano da dogovori vezani za zajedničko političko djelovanje iz sporazuma od stane KO SDA TK nisu realizovani prije imenovanja Vlade i da u skladu s tim nismo niti imali obavezu da podržimo imenovanje ovog saziva Vlade TK. Zbog tog sporazuma smo trpili razne udarce, da na kraju od njega nismo dobili ništa – rekao nam je Enver Bijedić.

Kao i druge stranke iz opozicije u Skupštini TK i iz SD BiH imaju zamjerke na sastav Vlade TK.

– Mislili smo da je taj period kada kompententnost i kvalitet kadrova nisu bili u prvom planu su iza nas. Siguran sam da je naš kadar Mustafa Šakić, ministar iz prošlog saziva, sigurno mogao i znanjem i pokazanim radom u protekom periodu dati doprinos i u novom sazivu Vlade TK – istakao je Bijedić.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK SDA čine Demokratska fronta (DF) dva poslanika koji su se do prije nekoliko dana nalazili u Stranci za BiH (SBiH) i Senad Alić, samostalni poslanik, ranije član PDA. U novom sazivu Vlade TK SDA je uz premijersku poziciju pripalo je osam ministarstva, DF-u tri, a jedno bivšem dvojcu iz SBiH.

Da li će doći do promjena u plus ili minus u novoj većini, koja vlast čuva sa minimalno 18 ruku, pokazat će vrijeme./Tuzlainfo/