SDP podržavajući ministra zdravstva TK iz HDZ-a indirektno podržava rad Hrvatskog narodno sabora čiji je ministar Jurić član!

“Ako laže koza ne laže rog.”, poznata je narodna izreka koja nam poručuje da se uvijek nekako odamo u laži.

Naime, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, gostujući u “Dnevniku D” FTV-a pokušao je negirati koaliciju sa HDZ-om u TK koja je protivna kongresnim odlukama SDP-a kazavši tada da je Božu Jurića za ministra predložila PDA Mirsada Kukića.

Nikšić je tada rekao da ima jasnu potvrdu kad je Božo Jurić izašao iz HDZ-a. “Šta sad? Da uzimamo biografije ko se nekad očešao o neku partiju.” – rekao je Nikšić.

Da još jedanput podsjetimo Nermina Nikšića, Božo Jurić se nije tek i samo “očešao”, nego je na posljednjim Lokalnim izborima 2020. godine bio na listi ove stranke i osvojio je 233 glasa.

Nakon Nikšićeve izjave, predsjednik HDZ-a u TK Danijel Nikolić izjavio je kako Božo Jurić, novi ministar zdravstva TK, uživa punu podršku HDZ-a!

Tako je Jurić nastavio dobru saradnju sa svim dužnosnicima HDZ-a BiH pa je u petak za vrijeme radnog vremena prisustvovao ispred delegacije HDZ-a sastanku IX. zasjednja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Naravno, u demokratskom društvu jedno od osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda je i političko pravo koje jamči pravo na sudjelovanje u civilnom društvu i politici.

Kao Klub zastupnika SDBiH u Skupštini TK pitamo predsjednika SDP-a Nermina Nikšića na koji način HDZ nije u vlasti u TK, ako ima svog ministra? Je li ovaj ustupak način vraćanja duga Mirsadu Kukiću, kao i vraćanje Kukića na čelo RMU Banovići preko Federalne vlasti i ruku HDZ-a?