ENVER BIJEDIĆ: Današnja presuda premala je za sva učinjena nedjela

Sud u Hagu, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove danas je izrekao konačnu, pravosnažnu presudu balkanskom krvniku Ratku Mladiću. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Ovaj ratni zločinac, koji je bio glavnokomandujući vojske Republike Srpske danas je u konačnoj presudi, poslije koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

“Zločini počinjeni pod komandom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli su ogromnu bol i patnju svima u Bosni i Hercegovini, čije posljedice se i nakon 25 godina odražavaju na mnoge generacije. Žrtve i preživjeli predugo već čekaju na pravdu. Smatram da je presuda za sva učinjena nedjela premala, ali se isto tako nadam da će žrtvama i preživjelima ova presuda dati osjećaj pravde.” – istakao je Bijedić i naglasio da pravda nužno ne donosi i pomirenje, ali da je pred nama prilika da našu državu učinimo građanskom i da se kroz proces pomirenja okrenemo uspostavi demokratskog uređenja BiH, kako bismo budućim generacijama stvorili bolje uslove za život u jedinoj nam državi Bosni i Hercegovini.