Socijaldemokrate BiH će pregovarati o ulasku u vlast na državnom i federalnom nivou

Socijaldemokrate BiH započet će pregovore o formiranju vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta FBiH. Predsjednik ove stranke Enver Bijedić kazao je za Klix.ba kako su Socijaldemokrate BiH tu da pomognu u rješavanju krize vezane za uspostavu vlasti.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić kazao je kako je današnje davanje preporuke Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH za imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bilo očekivan i logičan potez.

“Moje mišljenje je da je pohvalno svako smirivanje situacije koje vodi stabilizaciji prilika u BiH na način da se napokon imenuje vlada na državnom nivou. Moguće je da će različite političke opcije negirati Tegeltiju, jer dolazi iz SNSD-a, međutim, SNSD ima legitimno pravo da predloži novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Podsjećam da je SNSD politička stranka koja ima najveći broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji se biraju s teritorije bh. entiteta RS”, kazao je Bijedić.

Dodao je da je BiH potrebna vlada, odnosno novi saziv Vijeća ministara BiH, da je došlo vrijeme da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz reda srpskog naroda i da se tu nema o čemu posebno diskutovati.

Bijedića smo pitali da li politička stranka Socijaldemokrate BiH, na čijem čelu se nalazi, podržava aktuelne većine na državnom nivou i nivou entiteta FBiH.

“Mi nismo sklopili nikakav koalicioni sporazum u vezi s formiranjem državne i federalne vlasti. Međutim, ukoliko se osjeti potreba za našim prisustvom u smislu stabilizacije odnosa… Izbori su bili prije 13-14 mjeseci, a vlasti još nema. Zbog takvih političkih odnosa trpe građani BiH koji sigurno nisu prošle godine izlazili na izbore da bi dali svoj glas za ovakvo stanje”, rekao je Bijedić.

On je podsjetio da zbog neformiranja vlasti i nefunkcionisanja Parlamentarne skupštine BiH u proceduri stoje brojne investicije i da se ništa ne može implementirati sve dok se ne otkoče procesi u našoj zemlji.

“Da li ćemo mi bit partneri na državnom i federalnom nivou i u kojem obimu, to ćemo vidjeti. Predstoje pregovori. Mi smo parlamentarni i na državnom nivou, ali i na nivou entiteta FBiH. U Parlamentu FBiH za sada imamo pet zastupnika s tendencijom daljeg rasta, a imamo delegate i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Tu smo da riješimo krizu vlasti u BiH ukoliko bude potrebe za našim prisustvom”, kazao je Bijedić.

Na pitanje da li su Socijaldemokrate BiH zainteresovani za određena ministarstva u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, Bijedić je odgovorio da je teško i rano govoriti o državnom nivou, jer još nikakvi razgovori nisu otpočeti.

“Možda bi bilo previše ambiciozno da govorimo u ovom momentu o ministarstvu u Vijeću ministara BiH. Ako bismo bili dio vlasti, naravno da bi nas interesovalo da u bilo kojem segmentu državne vlasti damo svoj doprinos. Ukoliko bi neko od naših ljudi bio na poziciji u izvršnoj vlasti uvjeren sam da bi pokazao kako to može puno bolje nego što je bilo do sada”, rekao je Bijedić.

Što se tiče nivoa FBiH, Bijedić je kazao kako Socijaldemokrate BiH imaju kvalitetan kadar i za entitetski nivo ukoliko eventualno u koalicionim pregovorima dođe do nekog dogovora.

“To zavisi i od drugih stranaka. Mi smo spremni jer imamo kadar za apsolutno svaku poziciju na državnom i federalnom nivou. Riječ je o izuzetno kvalifikovanim i obrazovanim kadrovima, univerzitetskim profesorima i bivšim visokim funkcionerima”, zaključio je Bijedić.

Izvor: klix