SOCIJALDEMOKRATE BiH: Pozivamo premijera Novalića da obrazloži kriterije za donošenje Odluke

Klub nezavisnih zastupnika Socijaldemokrata BiH (SDBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH poziva gospodina Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH da građanima FBiH objasni kojim kriterijima se Vlada FBiH vodila prilikom određivanja iznosa sredstava gradovima i općinama radi saniranja posljedica pandemije virusom Covid 19. Ova odluka je još jedna u nizu onih koje potvrđuju da ovoj vladi nisu svi građani isti. Građani Tuzle i TK su navikli na već uobičajene metode diskriminacije kada je raspodjela javnih prihoda u pitanju, ali ovoga puta diskriminacija dobija novu dimenziju.

Pitamo se da li Vlada možda zna nešto što ni medicinski stručnjaci ne znaju? Možda je virus opasniji u nekim općinama ili gradovima nego u drugim. Ovdje se, ipak, po ko zna koji puta radi o mnogo opasnijoj stvari. Opasnijoj i od previše spominjanog virusa. Ovdje se radi o najgrubljim oblicima diskriminacije. Odluka o raspodjeli sredstava ne slijedi nijedan princip ni matematike, zdrave logike, ali ni morala koji bi, barem u ovim trenucima, ako već dosad nije, trebao biti osnovni princip djelovanja.

Pozivamo gospodina Fadila Novalica, bez ikakve namjere da ukazujemo na političke ili etničke motive kojima se Vlada rukovodila, jer za razliku od njih Covid 19 ne pravi etničku, političku, geografsku ili bilo kakvu drugu razliku među ljudima, da ODMAH povuče ovu besramnu diskriminirajucu odluku, ali i da obrazloži kriterije za donošenje iste.