Sretan vam 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle

Na drugi oktobar prije 78 godina, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad od fašista u Evropi. Ovaj datum predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Na Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobra 1943. godine, svi su izašli na ulice da proslave pobjedu.

Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja, na spomen obilježjima na Slanoj banji, delegacija Socijaldemokrata BiH, odala je počast borcima koji su živote dali za slobodu. Položili su cvijeće na spomen obilježja na Trnovcu, Josipu Brozu Titu i narodnim herojima od 1941-1945., antifašističkim borcima 1941.-1945., poginulim braniteljima BiH i Tuzle od 1992-1995. godine, Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama.

 

“Građankama i građanima Tuzle upućujem najiskrenije čestitke povodom 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle. Već 78 godina Tuzla je sinonim slobodarskog grada, grada u kojem ljudi dostojanstveno, ponosni na sebe i svoju individualnost, koračaju. Ovaj duh opstaje prije svega zahvaljujući ljudima koji čine ovaj grad, Tuzlankama i Tuzlacima, kojima želim odati priznanje na toleranciji i antifašizmu po kojim su nadaleko prepoznatljivi.” – poručio je Žarko Vujović, predsjednik Gradske organizacije SDBiH Tuzla.