SULEJMAN BRKIĆ: Samo bi me likvidacijom spriječili u borbi protiv korupcije

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić oštro je prokomentarisao sva dešavanja vezano za imenovanje novog direktora Kantonalne uprave policije Safeta Ibrahimovića.

Imenovanje Ibrahimovića je naišlo na velike reakcije javnosti, a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijem nalogu su pripadnici Federalne uprave policije izuzeli dokumentaciju.

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici imenovala Safeta Ibrahimovića na mjesto direktora Uprave policije MUP-a TK, što je izazvalo reakcije u javnosti, zbog navodno mogućeg kršenja zakonskih procedura.

Naime, Ibrahimovićevo imenovanje uslijedilo je neposredno prije početka ročišta u Općinskom sudu u Tuzli koje je održano u predmetu koji se vodi nakon što je Dževad Korman smijenjen s pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK.

Prvi je na moguće kršenje zakona ukazao Kormanov pravni zastupnik advokat Damir Alić, obrazloživši to činjenicom da Ibrahimović ne može biti imenovan na ovu poziciju jer će u četverogodišnjem mandatu koji mu je dodijeljen steći uslove za odlazak u starosnu penziju.

To je pokazalo i krajnje uvjerenje upućeno Nezavisnom odboru, a koje je zaduženo za predlaganje kandidata za poziciju direktora policije kantonalnom ministru unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić na konferenciji za medije je kazao da je Vlada TK jučer postupila u skladu sa zakonom i propisanim procedurama. Naglasio je da nisu prekršene sudske presude prilikom imenovanja.

“Sud je u prvostepenom postupku donio mjeru obustave konkursne procedure, a da je ta mjera nezakonita potvrdio je svojim rješenjem Kantonalni sud u Tuzli. On je ukinuo mjeru zabrane te je dozvolio Nezavisnom odboru da nastavi proceduru. Vakuum od konkursa do danas je izazvala jedna nezakonita presuda Općinskog suda u Tuzli. Mi smo u Upravi policije imali takvo stanje da je djelovalo bez prvog čovjeka”, kazao je Brkić.

Istakao je da je konkursnu proceduru vodio Nezavisni odbor koji je skupštinsko tijelo, a ne resorni ministar.

“Sedam članova Nezavisnog odbora jednoglasno je uputilo prijedlog ministru unutrašnjih poslova. Na osnovu njega, a u skladu sa članom 40. Zakona o unutrašnjim poslovima ministar je proslijedio prijedlog Vladi TK”, pojasnio je Brkić.

On je dodao da su u ovom slučaju imali samo jednog, kako ga je nazvao, hrabrog kandidata, koji je bio dovoljno odvažan da se upusti u rješavanje sigurnosne i bezbjedonosne situacije u Tuzlanskom kantonu.

“Uputio sam prijedlog vladi, ona je u skladu sa zakonom donijela odluku o imenovanju. U posljednje vrijeme svjedoci smo da trpimo pritiske, zastrašivanja, prijetnje i ucjene. Ali, u razgovoru s političkim odjelom Američke ambasade u BiH premijer TK i ja smo svima dali do znanja da smo tim koji će se bespoštedno boriti protiv korupcije i kriminala”, naglasio je Brkić.

Inače, Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva TK izuzela dokumentaciju iz prostorija Vlade TK i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koja se odnosi na imenovanje novog direktora Uprave policije. Na to se osvrnuo i ministar Brkić, istaknuvši da ova agencija svoj posao ne odrađuje onako kako bi trebala.

“Oni imaju pravo na to, ali to rade na spektakularan način, želeći javnosti poručiti da je ova Vlada TK tobože učinila nešto nezakonito. Ista ta Federalna uprava policije, po mojim prijavama, pri izuzimanju dokumentacije ne izuzima krucijalne dokaze u predmetima, potvrde o radnom stažu koje jasno dokazuju radnje koje nisu u skladu sa zakonom. Ali, mi nećemo pristati na pritiske, ucjene, zastrašivanja… Poručujem im da postoji jedna mogućost mog odustanka od bespoštedne borbe protiv korupcije, a to je moja likvidacija. Dat ću im adresu gdje živim, ne stidim se što živim na selu”, istakao je Brkić koji je potom javno izgovorio adresu stanovanja.

Iz Tužilaštva TK su naveli da se trenutna provjera načina na koji je imenovan novi direktor Uprave policije obavlja u sklopu već ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a vezano za protuzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u ranijem periodu.

S druge strane, Brkić je zaključio da se trenutno provode montirane istrage, ali da ga one neće spriječiti u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: klix