SDBIH: Misa u Sarajevu za “žrtve” iz Bleiburga je provokacija HNS-a BiH i Hrvatskog sabora

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine osuđuju održavanje najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu, koja je planirana za subotu. Smatramo da predstavlja provokaciju i poniženje za sve antifašiste, patriote i građane Bosne i Hercegovine.

Misu, koja će biti održana u 12:15 sati, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova direktno će prenositi Radio-televizija Herceg-Bosne, čije je sjedište u Mostaru. Misu će prenositi Hrvatska državna radio-televizija, kao i Hrvatski katolički radio.

Nakon ohrabrujućih prošlogodišnjih vijesti o mogućoj potpunoj zabrani ustaškog okupljanja u Bleiburgu, kao rezultat višegodišnjih protesta antifašističkih udruženja svih zemalja regije, užasnula nas je vijest o planiranom održavanju mise za „žrtve Bleiburga“ u Sarajevu. Smatramo da je misa u Sarajevu za “žrtve” iz Bleiburga provokacija HNS-a BiH i Sabora Republike Hrvatske. To je isto kao kada bi američka Islamska zajednica održala tevhid za pilote aviona koji su srušili nebodere u New Yorku. Neka misu održe u Bleiburgu ili Zagrebu, a ne u Sarajevu!

Pozivamo sve građane da dignu svoj glas protiv revizije istorije i veličanja fašizma. Ovim putem pozdravljamo reakcije javnosti protiv održavanja mise.

Također, apelujemo na jedinstvo svih naroda BiH da zajedno osude one koji ovakvim činom izazivaju duhove tamne prošlosti i trasiraju put ka novim sukobima.