Sva besmisao afere “Rudnik soli Tuzla”: “Lažna” firma počela otvarati bušotine

Firma Mining & Drilling iz Gračanice počela je otvaranje novih istražno-eksploatacionih bušotina na ležištima kamene soli Tetima u okviru Rudnika soli Tuzla.

Ovo je za Oslobođenje potvrdio v. d. direktor Rudnika Jasmin Isabegović, kazavši kako se svi radovi odvijaju bez ikakvih problema.

– Pripremni radovi su trajali nekoliko dana, a oni su obuhvatali transport, postavljanje mehanizacije i opreme. Nakon što je federalna inspekcija dala dozvolu za početak radova, oni su počeli 30. aprila. Prema onome što možemo trenutno vidjeti na terenu, radovi se odvijaju bez ikakvih problema i dinamikom koja je predviđena, kazao je Isabegović.

Podsjećamo, firma Mining & Drilling pobijedila je početkom februara na javnom tenderu za obavljanje istražno-eksploatacionih radova u Rudniku soli vrijednom 5,5 miliona KM. Ovo je prvi put da ovaj posao obavlja domaća firma, čija je ponuda bila 2,5 miliona KM povoljnija od drugorangirane firme. Prema ugovorenom poslu, gračanička firma trebala bi do kraja 2021. godine završiti radove.

Poslu se pristupilo nakon što je izvršen tehnički prijem rudarske opreme i postrojenja, koji je obavila komisija sastavljena od zaposlenika Rudnika soli, privatne firme iz Gračanice i dva rudarska inspektora.

– U prva dva dana je iskopano 50 metara jedne bušotine i čini se da sve ide po planu, međutim, godina je duga i mnogo je faktora u igri, te je teško u ovom trenutku predvidjeti hoće li radovi biti okončani na vrijeme ili ne, dodao je Isabegović.

Ono po čemu je ova priča posebno interesantna, osim činjenice da bušotine u Rudniku soli Tuzla prvi put izvodi domaća kompanija, jeste i to što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona samo nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora uhapsilo tadašnjeg direktora Rudnika Aziza Čačkovića, člana stranke Socijaldemokrati BiH, te mnoge druge članove stranke, među kojima i predsjednika stranke Envera Bijedića, sumnjičivši ih da su namjestili tender firmi koja ovaj zahtjevan posao ne može završiti.

Tužilaštvo je tada insinuiralo da je tender namješten, ali niko iz komisije za javne nabavke nije bio priveden ni sumnjičen, a nije postojao nijedan materijalni dokaz da je namještanje tendera zaista u pitanju.

Ni u jednom trenutku Tužilaštvo nije ponudilo dokaze da se bilo ko od uhapšenih okoristio državnim novcem, koji je trebao biti isplaćen tek po obavljanju poslova, te je kao jedina korist koju bi firma iz Gračanice dobila navedena referenca za bušotinske poslove.

Izvor: Oslobođenje / M. Aljić