SDBIH: Iz kuhinje SDP-PDA stiže nam kolaps zdravstva u TK

U okviru kadrovskih pitanja “ekspertna” Vlada Tuzlanskog kantona sredinom februara krenula je sa “sječom glava” nepodobnih kadrova, te je tako privremeno imenovala novi Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK i razriješila upravne odbore Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Službe za zapošljavanje TK, iako im nisu istekli mandati.

Istu stvar “eksperti” okupljeni oko SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke usvajanjem amandmana na izmjene zakona o obrazovanju u Tuzlanskom kantonu smijenili su 121 direktora osnovnih i srednjih škola.

Kada su u pitanju nova imenovanja, Vladi TK se kako možemo vidjeti žuri, prvenstveno zbog instaliranja svojih podobnih kadrova. Međutim, kada su u pitanju medicinski radnici, radnici koji su u posljednih godinu dana uložili nadljudske napore u borbi protiv bolesti COVID-19, na njih se niko ne obazire, te tako ostaju i bez kolektivnog ugovora. Na ovaj način preko 2.500 medicinskih radnika se nalazi na “ničijoj zemlji”, bez ikakvih prava.

Proces “mirenja” Vlade TK i radnika zaposlenih u zdravstvu je pred istekom, te bi se sutra trebao i potpisati kolektivni ugovor kojeg prema posljednjim saznanjima Vlada TK ne želi prihvatiti.

Socijaldemokrate BiH podržavaju medicinske radnike u borbi za njihova prava, te pozivamo nadležnog inspektora rada da uđe u Ministarstvo zdravstva TK kako bi se nepravda prema medicinskim radnicima otklonila.