U NJIHOVO IME: Sjećanje na žrtve holokausta

Dan sjećanja na holokaust i spriječavanje zločina protiv čovječnosti obilježava se svakog 27. januara na međunarodnom nivou. Na današnji dan 1945. godine, Crvena armija je oslobodila Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništavanje stanovništva.

Odmah po njemačkoj okupaciji Poljske 1939. godine, formiran je najsmrtonosniji logor u istoriji. Prilikom oslobađanja logora Aušvic, antifašističke jedinice su spasile 7.500 zatvorenika. Do tada, u logoru je, uglavnom u gasnim komorama ubijeno 1,1 milion Jevreja. Među stradalima je i 19.000 Roma i 83.000 Poljaka.

Kao i kod većine masovnih stradanja gdje faktički nije moguće utvrditi tačan broj ubijenih, javljaju se razni podaci te je tako komandant logora Aušvic, Rudolf Höss na suđenju iznio podatak o 2,5 miliona stradalih samo u ovom logoru.

Holokaust se najčešće poistovjećuje sa stradanjem Jevreja, s obzirom da su kategorija stanovništva koja je dala najviše žrtava, dominantno civilnih. Prema podacima UN-a koji se smatraju najrelevantnijim, holokaust je rezultovao smrću približno 6 miliona Jevreja, 5 miliona Slovena, 3 miliona etničkih Poljaka, 200.000 Roma, 250.000 mentalno oboljelih osoba, te po 10.000 ubijenih homoseksualaca i Jehovinih svjedoka.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. januara. Ovom rezolucijom se apeluje na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji holokausta, čime se želi iskazati spremnost i odlučnost da se pomogne u spriječavanju genocida u budućnosti.