USVOJENA INICIJATIVA HUSEINA TOKIĆA: Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju kontinuirano će imati stomatološke usluge

Na području Tuzlanskog kantona ne postoji kontinuirana stomatološka zaštita za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, a koji zbog svojih stanja nisu u mogućnosti da se podvrgnu klasičnom saniranju zuba. Zbog toga najčešće osobe i djeca sa poteškoćama u razvoju u ranoj životnoj dobi ostaju bez zuba.

U zadnjih nekoliko godina izvode se stomatološke usluge u opštoj anesteziji na UKC Tuzla, ali nažalost ta usluga nije kontinuirana i svake godine se roditelji bore da se ta usluga odobri, te se čeka po nekoliko mjeseci dok se provedu sve procedure.

U dosadašnjoj praksi sanacija zuba u opštoj anesteziji nije bila prioritet. Procedura je bila da Ministarstvo zdravstva TK daje saglasnost ZZO Tuzla, nakon čega ZZO šalje ugovor UKC Tuzla. Ove godine ZZO je proslijedio ugovor UKC Tuzla 28.02.2021. godine, ugovor je potpisan 25.03.2021. godine, te vraćen u ZZO 31.03.2021. godine. Dakle, tri mjeseca nije bilo obavljanja stomatoloških usluga u opštoj anesteziji na UKC Tuzla.

Također ovom uslugom nisu obuhvaćena hitna stanja (zubobolje), gdje djeca i osobe sa teškoćama u razvoju trpe bolove duži period zbog nemogućnosti obavljanja stomatoloških usluga po hitnoj proceduri.

“UG „Imam pravo“ obratilo mi se delegirajući ovaj problem. Ranije su se obraćali i resornom Ministarstvu zdravstva TK kao i svim klubovima poslanika u Skupštini TK.

Kao zastupnik SDBiH u Skupštini TK uputio sam prema Vladi TK, Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavodu zdravstvenog osiguranja TK inicijativu da zajedno iznađu način, mogućnost i sredstva da se djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju obezbijedi kontinuirana stomatolška zaštita jer iste nisu u mogućnosti da se podvrgnu klasičnom saniranju zuba.

Današnjim usvajanjem inicijative koju je podnijela i kolegica Azra Okić, djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju kontinuirano će imati stomatološke usluge.” – istakao je Husein Tokić