SDBiH daje punu podršku neustavno i nezakonito smijenjenim direktorima osnovnih i srednjih škola da svoja prava traže na sudu

Opće poznate činjenice nam govore da nije važno kako se neka osoba predstavlja, već kakve postupke čini. To nam najbolje potvrđuju postupci ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK Elvisa Barakovića, koji se predstavlja kao socijaldemokrata, a njegovi postupci kojima preuzima svu kontrolu nad ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK su zapravo diktatorski.

Ostvarujući zamišljene ciljeve onih koji se potpisuju velikim štampanim slovima, ministar se izdigao iznad svih Zakona i organa upravljanja u školama, pa s ciljem da u jednom danu (26.5.2021.) smijeni 120 direktora škola, školskim odborima i sekretarima škola izdaje upute o postupanju. U prvoj uputi od 19.5. 2021. godine, ministar kao vrhovni tumač naglašava da „mandat direktorima škola zatečenim na dužnosti prestaje 26.05.2021. godine“, te da je neophodno da „školski odbor odlukom konstatuje tu činjenicu, a nikako da donosi odluku o prestanku mandata ili prijevremenom razrješenju direktora škole“. Sličnu uputu ministar je uputio i 24.5.2021. godine. Ovim uputama, ministar je prekoračio svoja ovlaštenja, pa je u svojstvu diktatora, prvo odredio datum prestanka mandata zakonito izabranim  direktorima, zatim je odredio šta da urade školski odbori kao organi upravljanja u školama i kako će sekretari škola, kao diplomirani pravnici, formulisati odluke koje će uručiti direktorima.

Zaboravlja ministar ili ne zna da odluke koje sugeriše nemaju nikakvo utemeljenje u Zakonu o radu, zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju, kolektivnom ugovoru, pravilima škola, pravilnicima o radu škola itd., odnosno da se njima krše odredbe navedenih zakona i podzakonskih propisa.

Ne iznenađuju postupci ministra Brakovića ako su na sličan scenarij Mirsad Kukić i Jasmin Imamović preko kantonalnih zastupnika pokušali oformiti para-Skupštinu koju su paralelno sazvali suprotno Poslovniku Skupštine TK i pozitivnim zakonskim propisima.

Zbog toga, Socijaldemokrate BiH (SDBiH) pozivaju članove privremenih školskih odbora iz reda zaposlenika i roditelja da postupe razumno i zakonito i zaštite obrazovni sistem od ministrove diktatorske samovolje. Sekretare škola pozivamo na primjenu procedura propisanih navedenim propisima koje ministar krši, a zakonito izabrane direktore škola da svoja prava zaštite putem suda. U suprotnom, odgovornost snosimo svi mi koji nismo reagovali kada je trebalo.