SDBiH LUKAVAC: Predratni otpad tuzlanske hemijske industrije kuca na vrata Lukavca?

Poznato je da su započeta iskopavanja toksičnog industrijskog otpada skladištenog na lokalitetu industrijske zone Tuzla (HAK, Polihem, Dita) te da će jedna od mogućnosti njegovog zbrinjavanja nakon iskopavanja biti spaljivanje u Fabrici Cementa Lukavac, “ali tek nakon neutralisanja hlora iz njega ukoliko ga bude previše”. Međutim i teški metali poput nikla, arsen i kadmija koje “KRUKS” sadrži i bez prevelikih sadržaja hlora su izuzetno opasni i mogu izazvati teška oboljenja.

Na vrijeme apelujemo i tražimo pojašnjenje od nadležnih iz Vlade TK i Ministarstva okoliša i turizma o potencijalnim opasnostima spaljivanja ovakve vrste otpada, te od nadležnih i stručnih ljudi iz Fabrike Cementa Lukavac da ne potpisuju takav ugovor koji bi izazvao neželjene posljedice po stanovništvo i okoliš Lukavčana.

Napomene radi, u krugu nekadašnjeg Polihema, a danas privatizovanog od strane firme Organica BiH, se po procijenama nalazi i oko 20 tona skladištene žive u buradima koju će također biti neophodno neutralisati i obezbijediti na način da ne ugrožava ničiji život.

Mislimo da Vlada TK treba aktivno raditi na rješavanju ovih problema koje svakako trebamo podržati, međutim ne dozvoliti da Lukavac na bilo koji način trpi posljedice toga.

Iskop, izvoz i skladištenje KRUKSA na deponije toksičnog otpada izvan granica BiH, prema izjavi ministra za prostorno uređenje i okoliš u Vladi TK, koštao bi cca 2,5 KM/kg, što će u konačnici zahtijevati veliki iznos novca neophodnog za ovu vrstu tretmana, međutim novac nije vrjedniji od zdravlja i života bilo kojeg građanina, te smo uvjereni da se novac za ovu vrstu sanacije može i mora obezbijediti.

Lukavac jeste industrijsko mjesto i treba da prihvata i rješava probleme koje izazove naša industrija, ali nije otpadno mjesto i ne treba dozvoliti da pod bilo koju cijenu ovaj toksični otpad dođe do grla Lukavčanima.

Apelujemo svima da se ova situacija prati i kontroliše od samog početka iskopavanja pa do konačnog zbrinjavanja predmetnog otpada.

OO SDBiH Lukavac je na strani zaštite života i zdravlja naših građana i PROTIV je svake vrste pregovora, a još manje dogovora, da se opasni otpadi spaljuju ili odlažu na teritoriju naše općine.

Općina Lukavac i bez tuđeg otpada već ima ogroman problem sa svim vrstama zagađenja zraka, zemlje i vode kojeg treba prioritetno rješavati, stoga ne želimo deponovanje ili spaljivanje novih vrsta toksičnog otpada na teritoriju naše općine!

Apelujemo na sve nivoe vlasti da gore spomenuti otpad rješavaju na neke druge načine i da Lukavac izuzmu od svake vrste takvih pregovora!