Vijećnici SDBiH Aleksandar Vujadinović i Mirel Mišković podnijeli inicijativu za izgradnju spomen obilježja Mirzi Delibašiću

Vijećnici SDBiH u Gradskom vijeću Tuzla, Aleksandar Vujadinović i Mirel Mišković na 41. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla podnijeli su inicijativu za izgradnju spomen obilježja Mirzi Delibašiću,  najvećeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mirza Delibašić je bh. Košarkaš i sportista koji je rođen u Tuzli 9.januara 1954.godine. Mirza Delibašić se smatra jednim od najboljih strijelaca u historiji evropske košarke. 1991. godine proglašen je za jednog od 50 najboljih košarkaša FIBA-e, a 2007. godine uvršten je u Kuću slavnih FIBA-e. Mirza Delibašić je od 1962. do 1972. godine bio član košarkaškog kluba Sloboda, i dobitnik je mnogih sportskih i društvenih nagrada. Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić, kao i jedna ulica u gradu Tuzla.

“Imajući u vidu iskustvo grada Šibenika, koji je proglašen gradom košarke zato što je rodni grad velikana košarke Dražena Petrovića, mišljenja smo da bi i grad Tuzla svom ne manjem velikanu košarke, ljudskoj veličini, genijalcu, velikom čovjeku, rođenom Tuzlaku trebao izgradnjom spomen obilježja odati dužno poštovanje. Izgradnjom ovog spomen obilježja na nekoj prigodnoj lokaciji dala bi se i snažna poruka mladim ljudima, budućim sportistima da je i na ovim prostorima moguće biti najbolji.

Na kraju napominjemo da iza ove inicijative stoji veliki broj građana Tuzle, istinskih poštovaoca lika i djela Mirze Delibašića koji očekuju da se ova inicijativa što prije realizira.” – istakli su vijećnici u obrazloženju inicijative.

Pored navedene inicijative, postavljena su i vijećnička pitanja koja su se odnosila na rekonstrukciju mosta u MZ Slavinovići, neposredno do OŠ “Slavinovići”, uklanjanje napuštenih, neregistrovanih i havarisanih vozila u MZ Sjenjak, te problem ulične rasvjete u MZ Kreka, kao i problemi kanalizacije, toplifikacije i putne infrastrukture u MZ Bukinje, lokalitet Hudeč.