ZLATKO ERCEGOVIĆ: Ne mogu da se otmem utisku da se u BiH sve gleda kroz prizmu Sarajeva

Zlatko Ercegović, član Predsjedništva SDBiH i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH bio je gost Novog dana televizije N1 gdje je kazao da se divi građanima kako izdržavaju sa političarima nakon svih sjednica. On je rekao kako nikome ne treba prepucavanje dvije zdravstvene institucije – te da takva situacija između Opće bolnice i KCUS-a ne odgovara nikome.

Nakon sjednice Parlamenta FBiH održanoj 18. marta Ercegović je rekao da ne može da se otme utisku da se u BiH sve gleda kroz prizmu Sarajeva.

“U ovoj državi se sve gleda kroz prizmu onoga što se dešava u Sarajevu. Ja se divim pacijentima, građanima, koji kada gledaju sjednice – kako više izdrže sa nama”, rekao je.

“U stanju pandemije najmanje što nam treba je prepucavanje dvije zdravstvene ustanove”, izjavio je, misleći na Opću bolnicu i Klinički centar univerziteta u Sarajevu.

“Mi u Tuzli imamo samo jednu, pa nema ko da se prepucava. Mjesecima slušamo šta se dešava na KCUS-u, kao da je jedina na svijetu. Ovi s brda gledaju šta ovi dole rade, ovi u brdo šta oni rade. Ovakva situacija ne odgovara nikome”, izjavio je.

U parlamentima i skupštinama se vode ratovi, rekao je Ercegović.

“Ovamo četvorka, petorka. Nije samo u Sarajevu četvorka na vlasti, neka je i u Tuzli, Zenici. Samo kao da je Sarajevo Federacija, rekao je Ercegović.

U BiH vlada ogromna klima nepovjerenja, rekao je i dodao da FBiH ima dobre mjere i da ne podržava maksimalne restrikcije ako ih neće pratiti finansijske nadoknade.

“Nismo imali takav odgovor kada smo imali lockdown i nismo ni na koji način odgovorili tome. Ne bismo puno dobili. Nedostaje nam povjerenja prema zdravstvenim radnicima, kriznim štabovima. Kako imati povjerenja kada se sjednica Parlamenta pretovori u arenu. Šta je Forto uradio, šta je Novalić uradio. Sa postojećim mjerama se može značajno bolje odgovoriti ovoj pandemiji”, poručio je Ercegović u programu N1.

Gost N1 je također poručio da nije zadovoljan radom federalnog ministra zdravstva, Vjekoslava Mandića.

“Za dvije i pol godine smo Mandića vidjeli jednom ili dva puta. Nismo ni druge ministre viđali. Njihova odgovornost je nikakva. Bukvalno nikakva. Fokus je sada na Ministarstvu zdravstva, Kriznom štabu. Ja bih od njega očekivao veći angažman”, rekao je Ercegović.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.