KLUB SDBIH U SKUPŠTINI TK: Zašto se stalo sa uvođenje elektonskih knjižica?

Klub poslanika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine u Skupštini TK pozdravlja Odluku Zavoda zdrastvenog osiguranjaTuzlaskog kantona da produži rok za uplatu premije osiguranja do 30.6.2021. godine i omogućavanje liječenja građana bez obzira na ovjeru zdrastvene knjižice.

Izražavamo žaljenje i razočarenje što ovo maltretiranje i ponižavanje vlastitih građana nije prekinuto i mnogo ranije.

Posljednjih mjeseci bez obzira da li je hladno ili je kiša, svjedoci smo ogromnih redova i kolona građana pred poslovnicama ZZO TK kako bi ovjerili zdrastvenu knjižicu i zalijepili markicu osiguranja u istu za sebe i članove svoje porodice.

Ovako iživljavanje, maltretiranje i ponižavanje vlastitih građana, stvaranje ovolikih gužvi u vrijeme pandemije corona virusa, vjerovatno nije zabilježeno bilo gdje u svijetu.

Javno pitamo  samoproglašenu „ekspertnu“ Vlade TK  zar nije ovo trebalo prekinuti odmah, zar nije moguće u doba modenih informacionih tehnologija pronaći efikasniji način evidencije zdrastvenog osiguranja i doplate premije osiguranja za isto?

Podsjećamo javnost da je prethodna Vlada TK i skupštinska većina u junu prošle godine odobrila 10 miliona KM za uvođenje elektonskih knjižica. Zašto se stalo sa ovim projektom?

Klub poslanika SDBiH u Skupštini TK traži od Vlade i Zavoda zdrastvenog osiguranja TK da se što hitnije uvedu elektronske knjižice za sve korisnike zdrastvenog osiguranja i na taj način trajno prestane sa maltretiranjem vlastitih građana.