27. juli – Dan kada su bh. narodi ustali protiv fašizma

Na današnji dan, 27. jula. 1941. godine, narodi i narodnosti Bosne i Hercegovine su rekli jasno ne fašizmu i odlučili se udruženim snagama suprotstaviti toj rušilačkoj nemani.

27. juli predstavlja jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Do raspada SFRJ, ovaj datum su slavili svi njeni građani, a danas se 27. jula u našoj zemlji iskreno sjećaju samo rijetki, uglavnom predstavnici udruženja boraca iz Drugog svjetskog rata, kao i oni koji još drže do tekovina Narodnooslobodilačke borbe.

Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na današnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj…

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli Dan ustanka naroda BiH!