AZIZ ČAČKOVIĆ: Vjerujem da su Tuzlaci hrabri i da će dati glas za demokratiju protiv diktature

U seriji intervjua Gradske organizacije SDBiH Tuzla, razgovarali smo sa Azizom Čačkoviće, potpredsjednikom Gradske organizacije SDBiH Tuzla.

Šta je to novo što SDBiH nudi na političkoj sceni u BiH?

SDBIH u svojim redovima ima najbolje pojedince koji znaju kako se pobjeđuje, koje krasi stručnost i odgovornost, koji su puni entuzijazma i koji su nada sve ponosni jer ne trpe nikakva nametanja odluka koje nisu u interesu građana ili su nestatutarna – ma od koga one dolazile.

Ta politička svježina i razuman pristup činjenici da je zbog specifičnog političkog stanja u BiH trenutno nemoguće formirati vlast izolacijom nacionalnih političkih opcija, da se ostankom u opoziciji ne mogu mijenjati političke prilike na bolje i da se samo učešćem u vlasti opravdava povjerenje birača i dolazi u situaciju da se kreiraju različite politike ili barem na njih bitno utiče to je zaista nešto novo spram zatečenih političkih subjekata koji su odavno u svojim političkim rovovima iz kojih ne žele ili ne smiju da izađu.

 

Kako komentarišete stanje na političkoj sceni u BiH?

Stanje na političkoj sceni u BiH je haotično, neuređeno, bez efikasnog funkcionisanja državnih organa i institucija, duboko podijeljeno partikularnim interesima nacionalnih političkih stranaka i njihovih voždova u kojem su svoj interes duboko našli i neke od vodećih opozicionih stranaka.

Ako za takvo stanje u državi djelimično možemo tražiti opravdanje u činjenici da Visoki predstavnik ne želi ili ne može svojim odlukama popraviti stanje šta je onda sa kantonima i općinama. U barem pola njih nema sukoba  nacionalističkih stranaka na koje bi se mogli požaliti za zastoj reformi. Mnogi izvanredni projekti se odbacuju samo zato jer dolaze iz druge političke opcije ili jednostavno zbog sujete jednog „vođe“ prema drugom „vođi“ ili slično.

Takvo stanje je neodrživo, građani su nestrpljivi, ogorčeni i s pravom traže drugačiji odnos i ponašanje političara. Upravo vodeći računa o navedenom stanju i očekivanju građana Socijaldemokrate i žele da budu jedan novi kohezioni faktor, politički subjekt koji kooperativnošću sa drugim političkim subjektima želi tražiti odgovore kako se nešto može uraditi , a ne suprotno.

 

Planovi i očekivanja od Lokalnih izbora 2020. godine?

Iako je riječ o lokalnim ili tzv komunalnim izborima očekivanja su velika.

Naime, očigledno je da u našoj državi sistem od višeg ka nižem nivou vlasti jedva da i funkcioniše, naročito u onim progresivnim pozitivnim elementima. Stoga se s pravom nameće zaključak da pozitivne promjene trebaju krenuti od nižeg ka višem, da se zdravim snagama i odnosima iz lokalnih zajednica i kantona sa razvojnim i inovativnim  projektima koji čine život građana boljim širi dobro ozračje te da se takvim odnosom kod građana može povratiti povjerenje u državu i njen sistem.

Za takvo razmišljanje imamo mnogo pozitivnih primjera, a jedan od najbližih je svakako primjer Lukavca gdje je dr Edin Delić, načelnik ove općine, za samo četiri godine postigao sjajne rezultate u oblasti razvoja privrede i zapošljavanja, infrastrukture, odnosa administracije prema građanima i slično. Bez sumnje građani znaju prepoznati dobro tako da je novi mandat dr Delića sasvim izvjestan.

Takav metod rada želimo prenijeti i u Tuzlu, Gradačac i Kladanj gdje se borimo za pozicije gradonačelnika i načelnika, ali i u druge sredine gdje ćemo nastojati da kroz rad vijeća popravimo stanje na bolje.

Šta biste poručili građanima Tuzle u vezi predstojećih izbora?

Kao potpredsjednik Gradske organizacije SDBIH Tuzla pozivam sve građane Tuzle da pokažu ličnu odgovornost i da izađu na glasanje. Pozivam ih da pokažu svoj prkos i hrabrost i odluče se za promjene. Neka ne vjeruju u priče da bolje ne može i da se ne plaše promjena.

Znate, činjenica da vašim sredstvima pa i sudbinama 20 godina upravlja JEDAN čovjek najbolje je opisana u wikipediji pod pojmom DIKTATURA!

Vjerujem da su Tuzlaci hrabri i da će dati glas za demokratiju protiv diktature.

Iskreno, malo je kada kao sad bio tako dobar kandidat kao što je prof.dr Vahid Jusufović: pošten, izuzetan stručnjak u oblasti medicinskih nauka i redovni profesor, izvanredan menadžer direktor Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli, dokazani patriota.

Na kraju to je normalan čovjek koji od saradnika ne pravi protivnika, a u provjerenom prijatelju paranoično ne traži neprijatelja.