Dragolovčanin: Želimo ekonomski jak, siguran i infrastrukturalno savremen Stari Grad

Nosilac liste za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo ispred Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), Sanel Dragolovčanin, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad i trener jedinica za specijalne namjene policije vojske i zaštitarstva u intervjuu dotakao se tema od značaja za Općinu Stari Grad Sarajevo, poput turizma, migrantske krize, komunalne infrastrukture i nephodnih unapređenja rada državnih vrtića u ovoj općini.

Situaciju u kojoj se zbog pandemije koronavirusa ovih dana našao turistički sektor ni najveći pesimisti ne samo da nisu mogli predvidjeti, već vjerojatno ni zamisliti.

 

Turizam je jedna od najsnažnijih privrednih grana u Općini Stari Grad, a svake godine zahvaljujući znamenitostima u ovoj Općini kroz BiH prodefiliraju hiljade turista. Na koji način smatrate da se trebalo reagovati na ovaj problem? 

 

Prije svega iz budžeta sa svih nivoa obezbijediti plate svim radnicima iz privatnog sektora čije je radno mjesto ugroženo pojavom pandemije COVID-19, kao i onim radnicima koji su ostali bez posla. Samim tim smo pomogli i turističkim djelatnicima kojima bi trebalo obezbijediti kredite bez kamata preko Razvojne banke BiH.
Nažalost, turista u Sarajevu nema ni blizu kao prije pandemije.

SDBiH u okviru akcije “Kakvo želiš Sarajevo” razgovara konstantno sa građanima o problematičnim temam u Kantonu Sarajevo, pa i ovoj. Uskoro će i KO SDBiH biti inicijator okruglih stolova o ovoj temi, kako bismo adekvatno saslušali direktno iz prve ruke od turističkih djelatnika šta su problemi s kojima se susreću i na koji način stručni timovi SDBiH mogu da predlože rješenje koje će biti dopadljivo biti prije svega njima, a na kraju krajeva i učinkovito.

Epidemiološke mjere i promocija Sarajeva kao sigurnog mjesta za putovanje je dio rješenja problema turizma. Moram naglasiti da su starogradski ugostitelji uvijek bili na nivou higijensko epidemiološkog aspekta, tako da sam siguran da se i sa ovom situacijom dobro nose. Moram reci da starogradski ugostitelji imaju tradiciju i oni su jedna od najvećih promocija Sarajeva, dobra zdrava hrana, uvijek susretljivi i gost im je na prvom mjestu. To garantujem jer sam odrastao na Baščaršiji i znam sve te divne ljude. To je dio naše historije, kulture i nasljeđa.

 

Vožnja u velikom broju ulica u Općini Stari Grad Sarajevo djeluje kao adrenalinski sport zbog loših infrastrukturalnih uslova, neodržavanih asfaltnih površina, udubljenih ili nepokrivenih šahtova, nepostojanja trotoara koji će garantovati bezbjednost pješacima. Da li se u svom predizbornom programu planirate baviti ovom temom i šta planirate ponuditi stanovnicima Vaše općine? 

 

Ja sam se u prethodnom četverogodišnjem mandatu borio upravo za putnu infrastrukturu. Između ostalog, jedna od mojih inicijativa se zvala, a zvat će se i u narednom periodu „Vratimo trotoare i šetnice pješacima, a saobraćajnice vozačima“. Ova inicijativa predlaže niz rješenja kako se ovaj problem može riješiti kao npr. prometni gumeni stupići koji će onemogućiti parkiranje u saobraćajnim trakama, te druge vidove rješenja za asfaltnih površina u Općini Stari Grad.

 

Poznato je da tri državna vrtića iz Općine Stari Grad nisu prilagođena potrebama za širenje kapaciteta. Šta mogu roditelji predškolske djece da očekuju Vašim programom kada je ovaj program u pitanju? 

 

U prethodnom mandatu sam također u više navrata podnosio inicijative kao i neke moje kolege za potpunu rekonstrukciju dječjih vrtića u čemu smo i uspjeli. Vlada Kantona je obezbijedila novac za rekonstrukciju dječijeg obdaništa “BULBUL” u ulici Hulusina, a ja ću istrajati u zahtjevima da se i vrtić “Agan Bostandžić” u ulici Za Beglukom u potponosti adaptira i stavi u svoj puni kapacitet. To je možda i jedino obdanište koje ima svoj vlastiti park koji se prostire preko 1400m2, sa raznim biljkama i drvećem, nešto što treba našim najmlađim za potpuni predškolski program tj.obrazovanje.

Predvodite listu sa kandidatima, šta očekujete na predstojećim Lokalnim izborima?

Prije svega izuzetna mi je čast predvoditi listu koju sačinjavaju starograđani i starograđanke, časni i pošteni ljudi iz naroda za narod. Kandidati za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo imaju potpuni kredibilitet za načete teme o kojima želimo razgovarati sa građankama i građanima naše općine i koji su predani akciji “Kakvo želiš Sarajevo”, što ukazuje i na to da će biti 100% proaktivni u vijećničkim klupama. Po prirodi sam odgovorna osoba stoga smatram da ću osvijetliti obraz kako kod svojih kandidata sa liste, tako i građana Starog Grada. Očekujem više od dva mandata, a manje od pet. Koliko god mandata osvojimo siguran sam da će nosioci mandata raditi za dobrobit cjelokupne zajednice, a nikako za lične interese kao što ima dosta slučajeva.

Želim da Stari Grad prije svega ima bazen koji je imao prije mnogih, nažalost sad nema. Jedna od naših misija u sljedećem mandatu će biti inicijativa za revitalizaciju bazena Bentbaša, u skladu modernim kupalištima kakve možemo vidjeti u europskim metropolama.

Iznalaženje lokacije za sportsko-rekreativni kompleks kao što je to Safet Zajko u Općini Novi Grad, i iznaći lokaciju za veliki tržni centar na teritoriji općine Stari Grad. Ova tri projekta bi uveliko starograđanima učinila život komfornijim, jednostavno Stari Grad bi bio mjesto ugodnijeg življenja, a veliki broj mladih bi se odlučio da ostane da živi u ovoj općini za razliku od sadašnjeg stanja. Nažalost, svake godine više od hiljadu mladih se odseli negdje drugo.

 

SDBiH se dotako teme i migrantske krize, kroz organizovano tematsko komšijsko druženje. Kako bismo po Vama mogli riješiti problem u kojem se nalazi BiH po tom pitanju?

 

Sve zemlje imaju svoja ministarstva i institucije koje se bave tim problemom. Tako i BiH ima te institucije koje se trebaju baviti svojim poslom. Veliku zamjerku imam na rad institucija koje su zaduženi za ovo pitanje u BiH. Navest ću samo kao primjer napad na lokalno stanovništvo, krađe i razbojništva koji su posljedica nedostojanstvenog i ugroženog života koji vode na ulicama Sarajeva. Sa druge strane naši građani npr. vozači taxi službe koje takvog migranta prevoze po gradu ili međugradsku liniju, ako ga policija zaustavi sa njim u vozilu stavlja mu se na teret trgovinu ljudima, što je apsurd. On samo radi svoj posao, a institucije koje su trebale zabraniti nelegalan ulazak takvih na tlo BiH su zakazale u svom radu. Znači nije taksista zakazao niti je on trgovac ljudima, a imamo privatne i državne autobuske agencije koje regularno obavljaju prevoz istih i to se ne smatra kao trgovina ljudima. Tako je isto i sa smještajnim kapacitetima, jedni slobodno izdaju svoje kapacitete, dok drugi poštujući zakon to ne rade, a propadaju im biznisi u vrijeme pandemije.