KO SDBiH SARAJEVO: Nedostojanstven i ugrožen život na ulicama Sarajeva vodi ka kriminalu i nasilju

Građani odgovorili “Želimo sigurno Sarajevo”

Povodom nesretnih slučajeva usred sve većeg rasta migrantske krize i ubistva od prije dva dana u ulici Kasindolska kod kružnog toka na Ilidži, gdje je pronađeno mrtvo tijelo muškarca, Kantonalni odbor Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine Sarajevo (KO SDBiH Sarajevo) upozorava na alarmantnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

KO SDBiH Sarajevo je već i ranije problematizirao situaciju evidentnog nedostojanstvenog i ugroženog života migranata u Sarajevu koji prema brojnim slučajevima vodi ka kriminalu i nasilju. U sklopu akcije “Kakvo želiš Sarajevo” OO SDBiH Novo Sarajevo prije par dana organizovao je tematsko komšijsko druženje, gdje su se na poziv za druženje okupili građani i iznijeli svoje stavove o ovom problemu.

Pitanje migranata na ulicama Sarajeva postaje sve veći problem za građane, lokalnu zajednicu, koji su sve prisutniji i brojniji i koji vode nedostojanstvenu borbu za preživljavanjem, a u tome neki od njih su sve agresivniji, narušavaju red i mir i stvaraju osjećaj nemira i straha kod građana, istaknuto je na tematskom druženju SDBiH.

Također je naglašeno da su sve češći slučajevi ozbiljnih fizičkih napada na građane od strane migranata, o čemu su mediji i pisali, posebno slučajevi fizičkih napada na Vilsonovom šetalištu u Općini Novo Sarajevo, krađa ženskih tašni, mobitela, presretanje građanki i sl. Na sastanku su izneseni i konkretni slučajevi i primjeri agresivnosti koji su migranti ispoljavali prema djevojkama i drugim građanima u Sarajevu.

Na osnovu iznesenih prijedloga i sugestija SDBiH traži da se Vlada Kantona Sarajevo ozbiljno posveti ovoj temi, te da pruži odgovor na koji način će pristupiti rješavanju ovog problema. SDBiH također apelira na Vladu KS da oformi tim koji će se isključivo baviti ovim problemom, te na MUP KS da poduzme sve u skladu sa zakonom da se spriječi i sankcionira kriminal i nasilje u Sarajevskom kantonu.