Delegacije SDBiH odale počast žrtvama masakra na Kapiji

Polaganjem cvijeća i komemorativnim mimohodom danas je na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji obilježena godišnjica masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle.

Tim povodom delegacije SDBiH predvođene predsjednikom Enverom Bijedićem položile su cvijeće i odale počast stradaloj mladosti Tuzle.

Na današnji dan prije 28 godina, usljed eksplozije granate ispaljene u 20.55 sati sa srpskih položaja na planini Ozren, usmrćena je 71 osoba na gradskom okupljalištu Kapija u centru Tuzle.

Među smrtno stradalim je bio veliki broj mladih ljudi, a ranjeno je više od 200 civila.

Masakr u Tuzli ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za ovaj je zločin Sud BiH na 20 godina zatvora osudio nekadašnjeg komandanta Taktičke grupe Ozren Novaka Đukića jer je naredio da se granatiraju civilni ciljevi u Tuzli. Međutim, Đukić je prije izvršenje kazne pobjegao u Srbiju gdje i danas slobodno živi.

Godišnjice ovog masakra, dodatno bolnog zbog stradanja mladih, obilježavaju se svake godine 25. maja tužnim sjećanjem na sve žrtve i prekinutu mladost.