Održana treća sjednica Glavnog odbora SDBiH

Nakon tri godine Glavni odbor SDBiH u srijedu se opet okupio uživo, a predsjednik stranke Enver Bijedić u uvodnom govoru je naveo razloge zbog kojih se Glavni odbor nije mogao organizovati ranije. Jedan od ključnih razloga je podizanje optužnice u predmetu povezanom sa zgradom “15. maj”, koja je svoj epilog dobila tek krajem 2022.godine u kojoj je predsjednik Bijedić pravosnažno oslobođen.

“Naš politički konkurent, nemajući argumente političkog suparništva i javne političke konkurencije, pristupio je zloupotrebi pravnog sistema i njegovih poluga, prije svega tužilaštva, i započeo proces naše moralne diskreditacije pri čemu je koristio kupljene novinare i medijske kuće.

Započela je velika protupravna kampanja protiv rukovodstva Socijaldemokrata BiH, uz neviđenu medijsku galamu i halabuku.Sve u cilju rušenja našeg ugleda i potiranja naših izbornih rezultata. Podsjećam, za samo šest mjeseci od osnivanja, postali smo treća politička snaga u Tuzlanskom kantonu.

Već u 11. mjesecu 2019. godine dobio sam prvu optužnicu u predmetu “15. maj”. Bilo je 11 osumnjičenih, a samo su protiv mene “pincetom izvukli” i podigli optužnicu, dok su nekima od njih proglašene zastare za isti predmet. Tada je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona započelo posebne istražnje radnje koje su uključivale prisluškivanje mobilnih i stabilnih telefona, prisluškivanje razgovora u centrali naše stranke, ozvučenje prostorija, automobila, čak, i audio i video snimanje, agenturno praćenje i druge radnje kao da se radi o nekoj narko mafiji. U tom periodu smo održali i dvije sjednice Glavnog odbora. To je bilo u 10. mjesecu 2019. i 15.02.2020. godine, dakle, mjesec dana prije korone.” – istakao je Bijedić, te dodao da se sredinom marta 2020. godine, proglasila pandemija koronavirusa,  koja je trajala sve do 5. maja ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je ukinuta.

“Korona je zaustavila sve naše aktivnosti, na širenju stranačke infrastrukture, nemogućnost okupljanja, nemogućnost direktnog kontakta sa potencijalnim biračima i glasačima. To je nama napravilo najviše štete od svih drugih političkih subjekata zato što smo mi bili u osnivanju i tek smo se trebali pokazati i prezentovati građanima.

Tada smo, zbog uvjeta pandemije korone, donijeli odluku da sve nadležnosti Glavnog odbora prelaze na Predsjedništvo Socijaldemokrata BiH.” – istakao je Bijedić.

Prema riječima predsjednika Bijedića, još jedan u nizu od razloga bilo je i spektakularno hapšenje, odnosno, ponovna zloupotrijeba Tužilaštvo Tuzlanskog kantona od strane političkih neprijatelja.

“Izašli smo na lokalne izbore u novembru 2020. godine i napravili odličan rezultat. Osvojili smo preko 25.000 glasova!

To je bio znak za političke neprijatelje koji su ponovo upotrijebili, prije bih rekao zloupotrijebili Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, i nakon tri mjeseca slijedi spektakularno hapšenje za osnovnu sumnju za organizovani kriminal u slučaju dodjele posla na šest bušotina Rudnika soli Tuzla domaćoj firmi Mining&Drilling iz Gračanice. Spektakl hapšenja u kojem je sudjelovalo 60 specijalaca iz Sarajeva i Tuzle, odabrani mediji su detaljno pratili. Cijeli vrh Socijaldemokrata BiH, sa mnom na čelu, koji su činili dva potpredsjednika, dva člana Predsjedništva SDBiH, su bili obuhvaćeni tom akcijom i svima su bili oduzeti telefoni, i vođeni su na saslušanje. Uz kamere i press – konferenciju Tužilaštvo TK, je javnost obavijestilo da smo mi, a prvenstveno ja, proglašeni krivim, bez podignute optužnice a  kamo li održanog sudskog postupka!

Sam čin privođenja je bio zaista ogroman udarac na sve nas. Jer javnost, obični ljudi, politički neinformisani, vjeruju medijima, a prvenstveno televiziji. Iako smo odmah pušteni na slobodu, pamti se samo utisak sa press konferencije. Također, bitno je napomenuti da u optužnici stoji samo “Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata”, nigdje ne stoji zanimanje, niti bilo šta drugo, nego samo politička funkcija. Ta politička etikecija stoji i u pisanoj optužnici. Da je riječ o montiranom političkom progonu, govori i činjenica da je 15 specijalaca SIPE i Federalnog MUP-a pregledala prostorije naše stranke. Nikad u istoriji našeg pravosuđa nije bilo policijskog upada u neku političku stranku! To je sramota našeg pravosuđa!

Možete misliti kakve su bile reakcije, i kako su se osjećale naše porodice. Odmah poslije toga sam zakazao sjednicu Predsjedništva SDBiH, i ponudio ostavku. Jednoglasno je odbijena, uz konstataciju da jedan član Predsjedništva nije glasao. Doživjeli smo težak udarac, knockdown, ali smo ostali na nogama.

Kada su nam, po nalogu Tužilaštva, ukinute mjere zabrane sastaja, jer nismo se smjeli sretati i kontaktirati, počeli smo opet funkcionisati kao Predsjedništvo i donositi odluke jednoglasno.” – zaključio je Bijedić.

Glavni odbor SDBiH usvojio je odluke donešene za vrijeme rada Predsjedništva u vanrednim prilikama, primio informaciju o radu Predsjedništva SDBiH između 2. i 3. sjednice Glavnog odbora SDBiH sa posebnim osvrtom na rezultate provedenih Opštih izbora 2022. godine, te je ovim putem usvojio i odluku o sazivanju izborno-izvještajnog Kongresa SDBiH koji će biti održan trećeg septembra 2023. godine..