Delegati Izborne konferencije Gradske organizacije SDBiH Živinice izabrali novo rukovodstvo

U skladu sa odlukama Prvog kongresa i Glavnog odbora SDBiH, 72 delegata konferencije Socijaldemokrate Živinica večeras su u Plavoj sali BKC Živinice izabrali predsjednika, članove Gradskog i Nadzornog odbora.
Za predsjednika Gradske organizacije SDBiH Živinice izabran je Nusret Mamić. 39 izabranih članova činit će Gradski odbor, dok pet članova čini Nadzorni odbor.
Izbornoj konferenciji Gradske organizacije SDBiH Živinice prisustvovalo je Predsjedništvo SDBiH predvođeno predsjednikom Hiseinom Tokić, kao i rukovodstvo Glavnog odbora na čelu sa predsjednikom Glavnog odbora Edinom Delićem.
Predsjednik SDBiH Husein Tokić čestitao je Nusretu Mamiću i izabranim članovima Gradskog i Nadzornog odbora, te istakao dosadašnje i buduće aktivnosti.
“Proveli smo statutarne obaveze i održali smo 1. Kongres SDBiH, Konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora, Nadzornog odbora, izabrali novo Predsjedništvo SDBiH. Dalje idemo na održavanje gradskih/opštinskih izbornih Konferencija.
Večeras smo u Živinicama, četvrtak u Lukavcu, ponedjeljak 27.novembra smo u Srebreniku.
Kao Socijaldemokrate BiH nastavljamo zastupati opšti interes građana, a ne interes pojedinaca. To podrazumijeva uspostavljanje ustavno-političkog sistema u kojem će zavladati istinska demokratija, u kojem će važiti princip jedan građanin jedan glas. Što bi značilo da glas svakog građanina ima istu vrijednost bez obzira na kojem dijelu BiH živio ili kojem narodu pripadao. Za početak dovoljno bi bilo spriječiti krađu glasova i izborni inženjering u kojem će se spriječiti da birački odbori biraju umjesto građana. Zamislite samo da se izborni zakon promijeni u tom tehničkom dijelu da se zaštiti integritet izbornog procesa. Kako bi samo izgledalo Gradsko vijeće Živinica, kako bi izgledali parlamenti u BiH, Dodik ne bi bio predsjednik RS.” – izjavio je predsjednik SDBiH Husein Tokić

Predsjednik Glavnog odbora Edin Delić naglasio je važnost demokratizacije unutar samih stranaka. SDBiH je u proteklom periodu u praksi pokazala da je to moguće i jedini ispravan put za izgradnju zdravog demokratskog društva.
Novoizabrani predsjednik GO SDBiH Živinice Nusret Mamić zahvalio se na ukazanom povjerenju delegatima na Izbornoj konferenciji. Vaše povjerenje za mene je velika čast, ali ujedno i velika obaveza da okupimo sve demokrate, da povratimo povjerenje u socijaldemokratiju i zajedništvo u članstvo. Sve svoje raspoložive kapacitete stavićemo u funkciju vraćanja povjerenja i zajedništva u socijaldemokratiju, razvijati modernu multietničku građansku državu BiH, poštovati Statut SDBiH, a ujedno predlagati i birati najsposobnije kadrove koji će Socijaldemokrate BiH dostojanstveno predstavljati u organima vlasti države BiH, FBiH, Tuzlansog kantona, kao i Grada Živinice – istakao je Mamić.