bijedić milanović

Enver Bijedić podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici.

02.12.2021.godine hrvatski predsjednik Zoran Milanović prokomentarisao je glasanje Dragana Čovića predsjednika HDZ-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS koji podržavaju Milorada Dodika u stavu da ponište Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, gdje je iznio svoj stav da svaki genocid nije isti.

03.12.2021.godine, Milanović je nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi.

Ovakve izjave Milanovića za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.