GO SDBiH TUZLA: Koga to prima Jasmin Imamović?

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas boravi u Tuzli, a svoj boravak u gradu soli počeo je sastankom s prvim čovjekom tog grada Jasminom Imamovićem.

Kako prenose mediji, tom prilikom su razgovarali o zajedničkoj saradnji i prosperitetu, dok je suočavanje sa istinom o zločinu na Kapiji ostalo u drugom planu.

Tuzla, pa i Jasmin Imamović koji se diči antifašističkom borbom, današnjem gostu ne zamjeri fotografisanje pored četničke zastave i glorificiranje persone kakva je Draža Mihailović, kao ni izjednačavanje četnika i partizana.

“Narod kojem ja pripadam je prije 75 godina u 2. svjetskom ratu imao dva oslobodilačka pokreta. Jedno je Jugoslovenska vojska u otadžbini, ili danas poznati četnici, Ravnogorski pokret, i partizane. Dva pokreta od kojih je Jugoslovenska vojska u otadžbini bio suštinski pokret borbe protiv Hitlera i okupacije svijeta.” – izjavio je Stanivuković u ranijim intervjuima.

Jedan od ciljeva četničke borbe bio je, da citiramo Dražu Mihailovića, „čišćenje Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne i Hercegovine od muslimanskog i katoličkog življa“. Ta ideja je zločinačka u svojoj biti i svi zločini koje su četnici provodili bili su planski pokušaj realizacije te ideje. Među najvećim pojedinačnim četničkim zločinima jest onaj proveden u Foči u ljeto 1942, kada su četnici ubili između skoro tri hiljade ljudi, većinom žena i djece. Je li Draško Stanivuković, koji se baš u Foči slikao s četničkom zastavom, zna za fočansku 1942.?

U svakoj normalnoj državi fotografisanje pored simbola zločina i genocida, kakav je nesumnjivo četnička zastava koja to ni vizualno ne krije, značio bi automatski kraj politički karijere za takvu osobu i doživotnu sramotu. Stanivuković je upravo na ideologiji i praksi četničkog pokreta, slikanjem pored lobanje i kostiju prikupio samo dodatne političke poene.

Gradska organizacija SDBiH Tuzla sumnja u iskrene namjere današnje posjete jer bez prihvatanja istine i suočavanja sa istom nema stvaranja novih mostova na zdravim temeljima.